Dijabetes u Trudnići (gestacijski dijabetes) i Pravilna Ishrana

0

Dijabetes u trudnoći tj gestacijski dijabetes je povišenje nivoa šećera u krvi koji se prvi put pojavljuje tokom trudnoće. U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes.

Gestacijski dijabetes  se često  javlja bez simptoma i može vrlo lako da se zanemari.  Kod većina žena se nakon trudnoće nivo šećera vraća u normalu.

Faktori rizika za nastanak su: pozitivna porodična anamneza za dijabetes, trudnoća nakon 35 godina, gojaznost, visok krvni pritisak.

pravilna ishrana je često dovoljna terapija za gestacijski dijabetes (3)

Pravilna ishrana kao metoda terpije

U većini slučaja, pravilna i izbalansirana ishrana je dovoljna terapija za gestacijski dijabetes. Treba voditi računa o izboru ugljenih hidrata, izbegavati proizvode od šećera i belog brašna, a ishranu obogatiti ugljenim hidrtatima bogatim vlaknima poput integralnih žitarica u celom zrnu, mahunarkama, svežem voću.

Izbalansirana ishrana tokom trudnoće

Najbitnije je da tokom trudniće imate raznovrsnu i izbalansiranu ishranu kroz podjednak unos svih mikro i makro nutrijenta. Pored izbora ugljenih hidrata, neophodno je da kotistite u ishrani nezasićene biljne masti, i što više omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Proteinske potrebe su povećane na 0.9g/kg telesne mase, jer se koriste za izgradnju tkiva posteljice i samog ploda.

Tokom trudnoće bitan je unos folne kiseline zbog razvoja neuralne cevi i to 400 mcg dnevno u prvom trimestru, do 600 mcg u druga dva. Treba povećati unos kalcijuma sa preporučenih 800 mg na 1000 mg, kao i gvožđa sa 18 mg na 27 mg.

pravilna ishrana je često dovoljna terapija za gestacijski dijabetes (2)Količina u porcijama  je veoma bitna!

Kalorijski unos

Na kraju trudnoće očekuje se da trudnica dobije 10 do 16 kg, a ukoliko je na početku trudnoće imala višak kilograma, ne bi trebalo da se ugoji više od 10 kg. Dobijanje kilaže treba da bude postepeno i najviše se dobija u trećem trimestru.

Unos u kalorijskom smislu ne bi trebala da se menja u prvom trimestru, dok u drugom i trećem je dozvoljen povećan unos 300 kcal dnevni u drugom , odnosno 450kcal dnevno u trećem trimestru.

Imajte do 6 manjih obroka dnevno

Manji, a češći obroci održavaju nivo šećera u krvi i smanjuju mogućnost varijacije istog. Bitno je da obroci budu u približno slično vreme. Trudnice koje imaju češće, a manje obroke ređe imaju simptome mučnine.

Unos tečnosti

Tokom trudnoće se savetuje povećan unos tečnosti na do 2,5 litara dnevno. Prednost se daje vodi i nezaslađenoj limunadi. Voćni sokovi, čak i prirodni, sadrže veliku količinu fruktoze i najbolje je da se ili izbegavaju ili razblaže sa običnom vodom.

Izbegavati slatkiše

Pored toga što se šećer nalazi u čokoladi, marmeladi i bombonama, može se naći i u raznim sosovima poput kečapa, soja sosa i sl. Fruktoza ne treba da bude alternativni zaslađivač, osim ako nije u samom voću.

Gestacijski dijabetes

Voće i povrće

Dnevne poreporuke su četiri do pet porcija povrća i voća dnevno. Ne postoji zabranjeno voće, ali se savetuje upotreba  voća sa manjem sadržajem šećera. Na primer grožđe sadrži dva puta više šećera u odnosu na bobičasto voće. Najbolji izbor je voće sa niskim glikemijskim indeksom poput: citrusnog voća, jabuka, šljiva.

Kod većina trudnica pravilna ishrana i fizička aktivnost je dovoljna da održava normalan nivo šećera u krvi. Međutim, u retkim slučajevima neophodno je uvesti insulin kao terspijsku meru, za koju se odlučuje doktor koji vodi trudnoću.

Share.

About Author

Comments are closed.