Đumbir – Lekoviti Začin

0

Đumbir je jedan od najzastupljenijih začina u svetu, Za to postoje dva razloga: lekovita svojstva đumbira su brojna, a zbog svoje specifične arome, kulinarima je nezaobilazan začin u mnogim jelima. 

Đumbir se koristio u medicinske svrhe još u doba stare Indije, Kine i Rima. Koristi se, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, poboljšanje cirkulacije i sprečavanja nastajanja ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa…

Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina, kao što su vitamin B6 i vitamin C, magnezijum, natrijum, kalcijum… Ljuta jedinjenja se sastoje od gingerola i shogaola  koja predstavljaju veoma jak antioksidant i imaju protivzapaljensko sredstvo.

 

Đumbir može da poboljša vaš imunitet!

Đumbir može da osnaži imunitet!

 

  • Svežeg đumbira ima u svakoj bolje snabdevenoj prodavnici hrane. Od njega možete praviti čaj, dodavati ga u smutije, izrendan đumbir možete dodati i ponekoj kompleksnoj salati a možete I u zdravstvene svrhe pogrickati parčence sirovog đumbira.
  • Đumbir u prahu je najkorišćeniji, koristi se u pripremi hrane (supe, čorbe, jela sa piletinom, salate, kolači, peciva i hleb sa dodatkom đumbira…).
  • Ulje đumbira je najbolji vid đumbira kao leka jer u sebi sadrži visok procenat gingerola. Pazite na propisanu količinu kapi koja se dnevno koristi (2-3kapi), zbog vrlo aktivih supstanci.
  • Čajevi, suplementi i dodaci ishrani – đumbira ima u kapsulama kompleksnih suplemenata ili posebno, postoje i bombone sa đumbirom kao i čajevi.

 

 

 

 

Trudnice koriste čaj od đumbira za ublažavanje jutarnje mučnine ili povraćanje, ali se pre upotrebe đumbira trebaju konsultovati sa svojim lekarom!

 Ne preterujte u dnevnoj količini!

Nezaobilazan u kulinarstvu

Nezaobilazan u kulinarstvu!

Savremena jela u kojima se đumbir koristi kao pikantan začin gotovo su nezaobilazna.

Bez obzira da li pravite čaj ili smuti, ako želite da iskoristite lekovitu moć đumbira, morate koristiti bar santimetar  korena, znajte da se rendanjem otpuštaju aktivni sastojci (više nego rezanjem ili seckanjem). Lekovita svojstva ima i kašičica đumbira u prahu, kao 1-2 komada ušećerenog đumbira ili šoljica čaja.

 

 

 

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira pripremate tako što narežete sveži koren đumbira na tanke kriške i dodate u uzavrelu vodu. Kuvajte desetak minuta, a zatim procedite. U čaj možete dodati med, limun, cimet, ili ako želite kardamom i klinčić.

đumbir je jedan od najzastupljenijih lekovitih začina u svetu (4)

Važno:

Osobe koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi trebalo bi da se konsultuju sa svojim lekarom pre nego što se odluče da konzumiraju đumbir. Đumbir može povećati telesnu temperaturu, pa se ne preporučuje osobama sa povišenom temperaturom. Ne postoje tačne informacije da li se đumbir sme koristiti tokom dojenja, pa je onda bolje izbegavati ga u ovom periodu.

Share.

About Author

Comments are closed.