Ishrana trudnice – Sirevi i preporuke dnevnog unosa sireva u ishrani trudnice

0

Sir je proizvod dobijen zgrušavanjem sirovog ili termički obrađenog mleka, obranog mleka, delimično obranog mleka, surutke, mlaćenice, pavlake ili kombinacije tih sirovina. Sirevi se razlikuju  prema količini mlečne masti, a za trudnice je preporučljiv posni sir, odnosno sir koji sadrži manje od 15% mlečne masti u suvoj materiji.

Prema izgledu (konzistenciji, građi testa) i sadržaju vode sirevi mogu biti: tvrdi, polutvrdi, meki, sveži i sirni namazi, od kojih su za trudnice najpoželjniji sveži sirevi po mogućstvu neslani.

Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama  sadrži : 12.5 g proteina,  0.02 mg vitamina B1, 0.16 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3,  0.07 mg vitamina B6,  0.62 mikrograma vitamina B12, 90 mg kalcijum, 130 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 140 mg kalijuma i 0.4 mg cinka.

sirevi

Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje : 9% dnevnih potreba za proteinima,   6% za vitaminom B2, 12% za vitaminom B12, 5% za kalcijumom i  9% za fosforom.

Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju  oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Share.

About Author

Comments are closed.