Mleko i mlečni proizvodi u ishrani trudnice su važni u planu ishrane trudnice. Koliko mleka i mlečnih proizvoda u ishrani trudnice dnevno? Mleko i mlečni proizvodi su dragocene namirnice u trudnoći.
Kakav značaj imaju mleko i mlečni proizvodi u ishrani trudnice
U cilju optimalnog unosa hranljivih materija potrebnih za pravilan razvoj fetusa, dobro zdravlje buduće majke i kasnije, dobro zdravlje novorođenčeta, u svakodnevnoj ishrani trudnice preporučuje se i konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda.
Upotreba mleka i mlečnih proizvoda tokom trudnoće, pozitivno utiče na rast fetusa, težinu i dužinu novorođenčeta, a ispitivanja pokazuju, da smanjuje pojavu karijesa, astme, ekcema kao i alergije na mleko kod dece. Pored toga redovan unos fermentisanih mlečnih proizvoda smanjuje pojavu simptoma depresije tokom trudnoće.
Koliko porcija mleka i mlečnih proizvoda dnevno za trudnicu?
American pregnancy association preporučuje da svakodnevna ishrana trudnica sadrži najmanje 4 porcije mleka ili mlečnih prozvoda . 1 porcija = 1 šolja ili 50 g sira.
Pod terminom mleko podrazumeva se kravlje mleko. Postoje, i u ishrani se koriste, različite vrste mleka: kozije, ovčije, bivoličino, mleko magarice, kao i razne vrste mleka biljnog porekla. Znači, za sve ostale vrste mleka potrebno je naglasiti poreklo.
Zašto je mleko dragoceno u trudnoći?
Kravlje mleko je kompleksna namirnica. Značajan je izvor esencijalnih nutrijenata: biološki vrednih proteina, kalcijuma, fosfora, kalijuma, izvor vitamina A, D i B grupe. Mleko je namirnica u kojoj je odnos kalcijuma i fosfora najpovoljniji, a iskoristljivost kalcijuma izuzetno dobra. Proteini mleka, uz visoku biološku vrednost, imaju i veoma dobru iskoristljivost.
Potrebno je naglasiti da, na sastav kravljeg mleka utiču hrana, rasa i zdravstveno stanje životinje. Iz tih razloga, veoma je važno da trudnice koriste mleko poznatog porekla i proverenog kvaliteta. Postoji čitav spektar proizvoda od mleka ali je za trudnice poželjna upotreba mleka, a posebno mlečnih proizvoda sa smanjenim sadržajem masti i to fermentisanih proizvoda (jogurt, kiselo mleko, kefir) kao i različitih vrsta sireva.
Koliko je mlečnih proizvoda trudnici dnevno preporučeno?
Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju tri šolje mleka, jogurta ili kiselog mleka i u okviru jednog obroka, oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.
Intolerancija na laktozu – Šta je potrebno znati?
Postoje osobe koje, iz određenih razloga, imaju netoleranciju na laktozu (mlečni šećer) i koje ne mogu da konzumiraju mleko. Takođe, mlečnim mastima se pripisuje izraženo aterogeno dejstvo, odnosno smatraju se faktorom rizika nastanka ateroskleroze.
Na tržištu je sve više proizvoda bez laktoze. Postoje mnoge alternative mlečnim proizvodima kao što su mleko, jogurt, namazi, sir, pavlaka i sladoled. Alternative bez mleka mogu se napraviti od, na primer, soje, orašastih plodova – kao što su badem i lešnik, pirinač, kokos i ovas. Od vitalnog je značaja da uzimate druge izvore kalcijuma kako biste zamenili ovaj važan mineral ako ste netolerantni na laktozu. Vaš lekar će vam dati dobar savet o dodatnoj suplementaciji i potrebama u ovom osetljivom periodu života.