Kako u Trudnoći, Očuvati Elastičnost i Hidrantnost Kože Tela i Sprečiti (ili ublažiti) Pojavu Strija?

0

U predelu stomaka, bokova, grudi, ali i zadnjice, butina i natkolenica, u toku trudnoće mogu se pojaviti strije. Na tržištu postoje različiti proizvodi namenjeni prevenciji strija,  ali treba imati u vidu da nisu svi proizvodi i jednako efikasni.

Tokom trudnoće, hormonski status i kontinuirano i progresivno rastezanje kože usled povećanja obima i težine, mogu dovesti do pojave strija. Međutim, odgovarajuća nega može sprečiti, ali i ublažiti njihovo nastajanje (kod žena sa genetskom predispozicijom – naslednim faktorom za nastajanje strija).

Na tržištu postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni prevenciji strija, ali nisu svi i jednako efikasni.

O čemu voditi računa pri izbora preparata za negu kože tela koji mogu sprečiti ili ulažiti pojavu strija u trudnoći?

O čemu voditi računa pri izboru?

Pri izboru proizvoda treba imati u vidu da adekvatan kozmetički proizvod za prevenciju strija (engl. Anti-strech mark) treba da poveća vlažnost površinskog sloja kože, ali i da ima uticaj na njenu elastičnost.

Do povećanja vlažnosti površinskog sloja kože u ovim proizvodima uglavnom dovode sirovine koje deluju emolijentno (premašćujuće) i blago okluzivno (buteri i biljna ulja – ši buter, bademovo ulje, ulje jojobe, avokadovo ulje, suncokretovo ulje, ulje makadamije, susamovo ulje, maslinovo ulje).

Većina proizvoda za prevenciju strija sadrži tokoferol (vitamin E) i derivate tokoferola, koji pored antioksidativnog, mogu imati i vlažeći efekat.

Povećan sadržaj vlage u površinskom sloju kože istovremeno dovodi i do povećanja njene elastičnosti, pa će pomenute sirovine imati uticaj i na elastičnost kože.

O čemu voditi računa pri izbora preparata za negu kože tela koji mogu sprečiti ili ulažiti pojavu strija u trudnoći?

Sa druge strane, na povećanje elastičnosti će uticati i sirovine koje podstiču (različiti peptidi, fitosteroli ši butera i avokadovog ulja, pojedini biljni ekstrakti – npr. ekstrakt centele) ili su uključene u sintezu elastina i kolagena u koži, poput askorbinske kiseline (vitamin C) i njenih derivata.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.