Koji Začini se Mogu Koristiti u Ishrani Tokom Dojenja a Koje Treba Izbegavati? – Trudnoća i Zdravlje

0

U stručnoj  literature ne postoje podaci i dokazi o štetnom uticaju začina koji se uobičajeno koriste u svakodnevnoj ishrani u toku perioda dojenja.

Ponekad ćete dobiti savet, naročito u u toku početnog perioda dojenja, da izbegavate određene začine, kao što su beli i crni luk, itd., koji mogu uticati na ukus vašeg mleka i samim tim dovesti do odbojnosti kod beba na mleko. Začine polako uvodite u ishranu, pri tome,  začini se koriste u maloj količini!

Koji Začini se Mogu Koristiti u Ishrani Tokom Dojenja a Koje Treba Izbegavati2

Kako beba reaguje

Ono što je najvažnije jeste da pažljivo pratite bilo kakve promene ponašanja ili pojavu određenih reakcija kod bebe.

Ukoliko primetite da vaša ishrana ne utiče na dojenje i prihvatanje mleka od strane bebe,  savetuje se da ishrana ostane raznovrsna.

Naravno, ljute začine kao što su: ljuta paprika,  biber, kari i sl. u potpunosti treba izbaciti iz jelovnika u ovom osetljivom periodu.

Koji Začini se Mogu Koristiti u Ishrani Tokom Dojenja a Koje Treba Izbegavati3

Važno!

Prema najnovijim saznanjima unošenje raznovrsnih namirnica  uključujući i primenu začina, dovodi do toga da se beba  vremenom, preko mleka izlaže različitim ukusima i takva deca kasnije lakše prihvataju različite namirnice kada dođe vreme da se uvedu u njihovu ishranu.

Share.

About Author

Comments are closed.