Kosa, Nega u Periodu Trudnoće i Dojenja – Savet Dermatologa – Trudnoća i Zdravlje

0

U trudnoći se neretko javlja anemija zbog nedostatka serumskog gvožđa. Ovaj nedostatak prati pojačano opadanje kose koje prestaje primenom preparata koji sadrže gvožđe.

Kosa nakon porođaja može da opada u pramenovima, zato što je organizam majke tokom devet meseci trudnoće iscrpeo svoje zalihe minerala, vitamina i amino kiselina i organizam kalkuliše  potrošnju tih materija. Opadanje kose je prolazno i kada se završi i dojenje, dolazi do ponovnog rasta kose i normalizuje se ciklus rasta dlake.
U trudnoći i periodu dojenja, može doći do opadanja kose, zbog hormonalnog statusa i mogućeg deficita nekih minerala, vitamina i aminokiselina
Treba, u toku trudnoće i u periodu dojenja, pravilnom i adekvatnom ishranom, primerenom za ta stanja organizma, unositi potrebnu količinu vitamina, minerala i amino kiselina.

Ako trudnica primeti da joj kosa opada pojačanim intenzitetom, treba da se obrati dermatologu.

To se proverava takozvanim pull  testom ili testom čupanja. Prethodno se kosa ne pere dva dana. Zatim se podeli na pet pramenova i svaki povuče u pravcu rasta kose, s tim što se  jednom rukom povlači pramen naniže a druga se ruka drži položena na teme glave. Ukoliko se ovom metodom iščupa više od devet dlaka, pull test je pozitivan i smatra se da postoji intenzivno opadanje kose. Ono nije neobična pojava u trudnoći i nastaje zbog hormonskog disbalansa kao i zbog mogućeg nedostatka minerala i vitamina koji prati trudnoću i dojenje.
U trudnoći i periodu dojenja, može doći do opadanja kose, zbog hormonalnog statusa i mogućeg deficita nekih minerala, vitamina i aminokiselina
Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje primena farbi za kosu koje sadrže amonijak, a isto tako ni primena preparata koji sadrže etarska ulja ruzmarina i eukaliptusa, nane, cimeta, jasmina, kedra, crnog bibera, majčine dušice, jer ova ulja mogu izazvati krvarenje u trudnoći. Takođe se ne preporučuju preparati koji sadrže salicilnu kiselinu a koji se često koriste za kontrolu peruti u kosi.

Alergije su češće u trudnoći kod osoba sklonim alergijskim reakcijama jer je koža prokrvljenija i alergeni se lakše resorbuju, kao i toksične supstance.

Share.

About Author

Comments are closed.