Letnje Bebe

0

Pravilna nega i obezbeđivanje optimalnih uslova u stanu pomoći će vašoj letnjoj bebi da svoje prvo leto provede što bezbrižnije.

Bebe u prvoj godini života nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju pa im je potrebno više vremena da prilagode temperaturu tela spoljašnjim uslovima. Njihov organizam ima manju sposobnost znojenja, tako da povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta.

Kada temperature pređe 26 ili 27 stepeni Celzijusa, bebe su u riziku od pregrejavanja, pogotovu ako su previše obučene.

Bebine ruke i stopala su uvek hladna a glava je toplija zbog specifičnosti cirkulacije u najmlađem dobu. Nemojte pretopljavati bebu zato što su ruke  i stopala hladni!  Za proveru da li je detetu pretoplo dodirnite ga rukom po koži grudnog koša. Ono ne sme da bude znojavo i pretoplo kada dodirnete rukom, treba da bude iste temperature kao i Vaša ruka
Kako da oblačimo bebu u letnjim mesecima?

Bebu ne treba pretopljavati kada je temperatura vazduha visoka. I njoj je vruće isto koliko i vama. Oblačite je što laganije, kako bi preko kože mogla da “odaje” toplotu. Koristite samo pamučne stvari kako bi upile znoj i omogućile koži da diše. Sintetiku izbegavajte. Pelene, pamučni bodi kratkih rukava i čarapice na nogama su sasvim dovoljne kada su napolju visoke temperature, a temperature u sobi iznad 25 stepeni.  Pri viskom temperaturama i čarapice možete slobodno skinuti. Tokom leta prednost imaju pamučne pelene jer jednokratne takođe sadrže plastiku i “ne dišu”. Ukoliko ste u mogućnosti, nađite jednokratne pelene  od prirodnih materijala. Bebe vole kada ih oslobodite odeće i pelena.  Slobodno pustite bebu nekoliko minuta da se raduje što je golišava. U toku dana više puta je osvežite kupanjem u mlakoj vodi i redovno je zapirajte posle svakog presvlačenja pelena.

Najbolja rešenja za rashlađivanje beba i male dece su stavljanje mokrih obloga, često tuširanje ili brčkanje u vodi.

 

dojenje bebe

Ako dojite  bebu kad god to ona zatraži, nema potrebe da joj se često daje voda, čak ni u letnjim mesecima, povremeno joj ponudite. Naročito je važno da se pridržavate ovih saveta u prvim nedeljama i mesecima posle rođenja bebe. Bebu možete podojiti kad ona traži, u parku, u kolima, u  gostima, u čekaonici kod lekara…

Izuzetak su sledeći slučajevi: ako se dohranjuje ili hrani  adaptiranim mlekom i ukoliko izgubi veliku količinu tečnosti zbog bolesti (proliv, povraćanje, povišena temperatura). Može se češće ponuditi vodom ako je spoljašnja temperature vazduha veća od 35 stepeni . Davanje čajeva  nije preporučljivo!

Ukoliko je dete starije od šest meseci i počelo je sa unosom čvrste hrane, treba mu češće nuditi vodu. Najbolje je davati prokuvanu i ohlađenu vodu. Na putu ili na letovanju koristite isključivo flaširanu, negaziranu niskomineralnu vodu. Detetu uvek  dajte svežu vodu, najbolje bi bilo iz šoljice. Ukoliko koristite  flašice i cucle perite  ih vrelom vodom ili sterilišite u sterilizatoru ili prokuvavanjem. Na visokim temperaturama ubrzano je razmnožavanje bakterija, a leto je i inače vreme češćih stomačnih infekcija izazvanih bakterijama ili virusima (perite ruke!!).

Kako rashladiti prostor?

Preporučuje se da se stan u ranim jutarnjim satima provetri, a zatim da se prozori zatvore i navuku roletne.

Klima uređaji: Klimatizovane prostorije više nisu luksuz nego potreba. Letnje vrućine su uz klima uređaje podnošljivije, pogotovu ako stanujete u stanu izloženom suncu.  Važno je  da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperatutre ne bude veća od 5-7 stepeni (maksimalno 10 stepeni).

Kada se izlazi iz stana, klimu treba ugasiti 10-ak minuta pred izlazak kako bi se organizam adaptirao. Klima ne sme da duva direktno u dete, najbolje je da se nalazi u susednoj prostoriji i da se soba u kojoj dete boravi, a naročito u kojoj spava, hladi indirektno, ili dok dete nije u prostoriji.

Podrazumeva se da je redovno čišćenje i održavanje klima-uređaja neophodno.

Ventilatori više štete nego što koriste. Kovitlaju nevidljivu prašinu i isti topli vazduh. Kod izrazito visokih temperatura i ako nema drugih rashlađivača, uključiti ventilator da duva u suprotnom pravcu od mesta na kome se nalazi krevetić ili gde boravi beba. Ne uključujte ventilator dok beba spava!

Mokri peškiri i led u sobi: U rashlađivanju prostora mogu da pomognu mokri peškiri, jer vlaga koja isparava hladi prostoriju. I stavljanje nekoliko plastičnih flaša sa zamrznutom vodom u prostoriju u kojoj beba spava može da pomogne da se vazduh rashladi.

Letnje bebe (3)Bebama prija svež vazduh i treba ih redovno izvoditi u šetnje, prvih dana kraće, a kasnije sve duže. Bebu nikako ne treba izlagati suncu, niti visokim temperaturama. Rani jutarnji sati ili kasni popodnevni  ili  večernji, su idealni za šetnje u toku leta. Ako imate hladovitu terasu ili dvorište, veći deo dana možete da provedete sa bebom na vazduhu.

 

Obavezan deo oprema za izlaske je platneni šeširić širokog oboda, flašica sa vodom za bebe starije od šest meseci i one koje su na veštačkoj ishrani. Izbegavajte da nosite napolje flašice sa mlekom ako je spoljna temperature visoka (još jedan razlog zašto je dojenje toliko važno i praktično i za mamu i za bebu)! Flašica vode sa raspršivačem može pomoći da se bebe rashladi, a može joj biti i veoma zabavna.

letnja bebaBeba na moru

Beba slobodno može da se kupa u moru. Postoje različite vrste guma koje su adekvatne i za najmlađi uzrast i uz pomoć kojih beba može u potpunosti da uživa u vodi. Može se kupati i u bazenčiću na naduvavanje koji se može postaviti u hladovinu, a u njega uneti morska voda koja se u toku dana zagreje, uz gumene igračke koje će zabaviti bebu.  Bazenčici su posebno zgodni za vreme kada je sunce najjače jer postoji mogućnost pomeranja.

NE OSTAVLJAJTE BEBU U BAZENČIĆU BEZ NADZORA NI JEDAN TRENUTAK!  

Bebe do godinu dana mogu da se kupaju u bazenima za odrasle, samo ako su izrazito čisti, što u većini slučajeva nije slučaj. Plivanje  je veoma preporučljivo Za razvoj deteta ali se treba raspitati koji bazeni ispunjavaju higijenske preduslove i u toku leta možete uživati sa bebom i na zatvorenom bazenu, gde su manje gužve.

Zaštita od sunca

Ne  preporučuje se  izlazak na sunce između 10 i 17 sati. Zbog oštećenog ozonskom omotača koji štiti zemlju od UV zraka, u period najvećeg UV indeksa sunčevi zraci  mogu   izazvati opekotine i kod odraslih, a posebno na nežnoj dečijoj koži. Pratite meteorološke izveštaje i upozorenja vezana za UV indeks! Ako ste ipak odlučili bebu ili malo dete odvedete  na plažu ili u park, obavezno se pobrinite da  uvek bude u hladovini ili pod suncobranom. Platneni šeširić širokog oboda je obavezan deo garderobe! Za zaštitu od sunca u prvoj godini se preporučuju kreme sa zaštitnim faktorom + 50 I +30; vodite računa da krema ne sadrži štetne sastojke, kao što su parabeni, oksibenzon, retinil palminat, nanočestice i brojni drugi sastojci kojima, kako najnovija istraživanja potvrđuju, obiluju i zaštitne kreme za decu.

Najbolje je da bebu u prvoj godini uopšte ne izlažete direktnom sunčevom zračenju, zbog dokazanih štetnih efekata koji se nagomilavaju tokom godina. Ne postoji krema koja će im pružiti zaštitu. Hlad nije zaštita od sunca! Imajte na umu da sunčevi zraci deluju i u hladu odbijajući se od okoline i od površine mora ili jezera.

Nošenje u nosiljci

Ako je napolju jako toplo, mama će se radije odlučiti za kolica, da se ne bi znojile ni ona  ni beba.  Ako bebu ipak morate da nosite u nosiljci, obucite je lagano i birajte nosiljku od prirodnih i prozračnih materijala. Ukoliko,primetite da se beba pregrejala (dete je razdražljivo, oznojeno, kosica mokra, obrazi crveni) odmah je izvadite iz nosiljke i rashladite.

Auto na letnjoj vrućini predstavlja najveći rizik od pregrejavanja

Izbegavajte vožnju kolima po gradu sa bebom po velikoj vrućini. Bebi je vezanoj u autosedištu još gore nego vama! Ako nemate kome da ostavite bebu i imate neodložne poslove, obavite ih rano ujutru ili uveče. I u kolima treba koristiti klimu; duvanje ne sme da bude usmereno na bebu, a temperatura sme da bude samo 7-10 stepeni niža od spoljne. Pre izlaska iz kola treba otvoriti prozore da bi se temperatura približila spoljnoj.

Na prozore stavite zaštitnu foliju ili mrežice, a ispod njih malo otvorite prozor radi cirkulacije vazduha. Čak i kad znate da je bebi toplo, nemojte pojas na autosedištu zakopčati labavo. Radije nemojte voziti bebu nego da je vozite sa labavo pričvršćenim pojasom. I na kraju – NIKADA, ALI BAŠ NIKADA, NI NA MINUT NEMOJTE OSTAVLJATI BEBU SAMU U VRUĆEM AUTOMOBILU!

Letnje bebe (2)Kako znamo da je beba pregrejana i kako da joj pomognemo?

Problemi koji se obično javljaju u vrelim letnjim danima su osipi, ojedi na koži bebe, ali i opasnost od dehidracije, sunčanice i toplotnog udara kao posledice pregrevanja tela. Gubitak vode se, osim preko bubrega, odvija i preko kože – znojenjem, kao i disanjem – u vidu vodene pare. U slučaju previše visoke spoljne temperature, novorođenče se pregreva, jer mu je sposobnost znojenja mala.

Povišena temperatura okoline utiče na povećanje toplote tela deteta. Često je prvi znak da beba nije adekvatno obučena  osip koji se pojavi po koži, a nekada se može javiti i povišena temperatura koja veoma uplaši roditelje. Pedijatri često viđaju da  dete koje ima temperaturu roditelji dovedu sa previše garderobe na sebi a da i ne pomisle da je pretopljavanje deteta uzrok osipa ili temperature.

Beba kojoj je vruće je uznemirena i uplakana, kao da roditeljima govori da joj je toplo. Pregrejane bebe (rektalna temperatura preko 37,5 stepeni) su najčešće pretopljene ili duže držane u sredini čija je temperatura veća od termoneutralne. Bebu, ukoliko je bila napolju, na vrućini ili u pregrejanom vozilu, unesite u hladovinu, svucite i vlažnim frotirom prebrišite celo telo; obucite joj samo pelene i lagani pamučni bodi. Obavezno je napojite ili nadojite.

Kada joj je vruće, beba se znoji, zbog čega joj po koži često izbija sitna, crvenkasta ospa. Ospa je gruba na dodir, najčešće se javlja oko kolena, laktova, ili na vratu i na mestima gde je odeća uz telo.  Obično spontano prolazi  ukoliko se otkloni uzrok povećanog znojenja. Uz kupanje mlakom vodom nekada je potrebno primeniti neku od krema  sa cinkom koje suše i umiruju iritiranu kožu

Kada se treba javiti lekaru?

– Ukoliko ste bebu raskomotili, rashladili, nadojili ili napojili a povišena temperature se i dalje  održava; leto je period čestih bakterijskih i virusnih infekcija, možda je kod vaše bebe to uzrok povišene temperature.
-Ukoliko se crvenilo i iritacija kože održavaju, jer je možda došlo do infekcije oštećene kože i potrebno je lečenje.
-Ukoliko beba ima simptome sunčanice ili toplotnog udara.

Share.

About Author

Comments are closed.