Mleko i Mlečni Proizvodi u Ishrani Dece u Drugoj i Trećoj Godini Života

0

Mleko je najvažnija namirnica u ishrani odojčeta i jedna od najvažnijih u ishrani dece svih uzrasta.

Optimalna ishrana odojčeta podrazumeva ishranu majčijim mlekom, a u slučajevima kada prirodnu ishranu, iz nekog razloga, nije moguće obezbediti, prva i najbolja zamena za nju su adaptirane formule, koje se prave od kravljeg mleka.

Najnovije preporuke naznačajnijih pedijatrijskih, strukovnih udruženja, poput Amerićke akademije za pedijatriju (AAP) i  Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterohepatologijju i nutriciju (ESPGHAN) sugerišu da deca treba da sisaju do 2. godine života, a po mogućstvu i duže, a u slučaju nemogućnosti za to da joj se umesto majčinog mleka daju adaptirane formule barem do 2 godine, pa i kasnije, tokom treće godine života.

mleko-i-mlecni-proizvodi-u-ishrani-dece-u-drugoj-i-trecoj-godini-zivota-clanak-1

Razlog za ovu poslednju preporuku je to što bubrezi dece tek negde u trećoj godini života dostižu svoju zrelost ( u stanju su da prečišćavaju krv od suvišnih i štetnih produkata metabolizma kao bubrezi odraslih), pa mogu da se izbore sa viškom proteina i minerala (pre svega Na i Cl /odnosno kuhinjske soli/) koji se u konzumnom kravljem mleku nalaze u 3 – 3,5 puta većoj kolićini nego u majčinom mleku, kao i u adaptiranim mlečnim formulama koje se prave po uzoru na njega.

Kada je u pitanju količina mleka koju dete popije u toku dana, ona se kreće u prvim nedeljama života od 500-600ml do 700-800 ml  u narednom periodu do kraja prve godine.

U drugoj i trećoj godini, a i kasnije dnevna potreba za mlekom je oko pola litra.

mleko-i-mlecni-proizvodi-u-ishrani-dece-u-drugoj-i-trecoj-godini-zivota-clanak-2

Važno je  naglasiti i da se ta količina ne odnosi samo na „slatko“ mleko, već na sve mlečne proizvode (zbirno), a u njih, da vas podsetim, spadaju i: kiselo mleko, jogurt,  pavlaka, sir i kajmak.

Kada su u pitanju ova dva poslednja mlečna proizvoda ( sir i kajmak ), treba da znate da se deci u ovom uzrastu preporučuje unos samo mladih, neslanih sireva i kajmaka koji pored manjeg sadržaja soli imaju u sebi i značajno manju količinu masti, za razliku od njihovih starijih, „zrelih“ varijanti.

Kiselo mleko i jogurt su prirodni probiotici i veoma su značajni u profilaksi, ali isto tako i terapiji proliva (dijareja) izazvanih crevnim infekcijama i trovanjem hranom.

mleko-i-mlecni-proizvodi-u-ishrani-dece-u-drugoj-i-trecoj-godini-zivota-clanak-3

Kiselo mleko i jogurt se dobijaju fermentacijom. Ovi proizvodi se lakše vare nego mleko, a i organizam ih bolje iskorišćava.Takođe, mlečna kiselina pomaže asimilaciju kalcijuma i fosfora.

Neka deca ne podnose laktozu (mlečni šećer).

To nepodnošenje može biti urođeno (javlja se izuzetno retko) ili stečeno. Stečeno nepodnošenje laktoze (intolerancija laktoze) može biti kratkotrajno (posledica najčešće akutne crevne infekcije) ili trajne prirode (kod starije dece ili odraslih, zbog činjenice da se aktivnost enzima koji razlaže laktozu u crevima tokom života smanjuje).

Glavni simptomi intolerancije laktoze su grčevi u trbuhu, nadimanje i eksplozivne vodenaste stolice (proliv), najčešće posle konzumiranja slatkog mleka.

Deca koja imaju taj problem umesto “običnog” mleka treba da uzimaju mleko, ili adptiranu formulu, bez laktoze, ili da uz “slatko” mleko koriste medikamente na bazi laktaze.

Konzumacija jogurta, kiselog mleka i sira obično nije praćena pojavom gore navedenih simptoma kod ove dece, jer spomenute namirnice sadrže male količine laktoze. 

Danas na tržištu, isto tako, postoje i mlečni proizvodi bez laktoze, koji značajno olakšavaju život osobama s ovim problemom.

Share.

About Author

Comments are closed.