Moja beba – Kako je sve počelo i Kako se sprovodi učenje Masaže bebe?

0

Masaža beba je kao program osmišljen osamdesetih godina prošloga veka, kada je Vimala McClure iz Amerike putovala po Indiji, susretala se sa majkama koje su masirale bebe i videla pozitivne efekte, a onda to lično proverila i na svojoj deci. Ubrzo je stečena znanja i pozitivno iskustvo počela da prenosi na druge roditelje, učeći ih da i oni masiraju svoju decu. Zatim je obučavala Instruktore i Trenere da nastave njen rad, da bi danas Program IAIM obuke roditelja masaži beba bio zastupljen u celom svetu.

U Srbiju je ovaj program stigao zahvaljujući Mariji Nakić. Ona je obuku završila u Kanadi i uspela je da kod nas organizuje obuke za instuktore, gde je Trener Instruktora Ewa Westman iz Švedske nesebično prenosila svoje znanje i obučavala nas kako da učimo roditelje masaži beba.

Pre svega, masažu izvode isključivo roditelji, dok instruktor (CIMI) pokazuje pokrete na lutki. Pre masaže roditelj uči da se opusti, kao i da bolje komunicira sa bebom.

Da bi se masaža bila prijatna i blagotvorna, treba poštovati određena pravila.

Pokreti se baziraju se na principima preuzetim iz Indijske masaže, Švedske masaže, Refleksologije stopala i Yoga pokreta.

Masažu radimo sa bebom a ne na bebi. Kroz naš blagotvorni dodir joj prenosimo poruke ljubavi. Obuka roditelja masaži se uči u grupi ili individualno, traje pet časova, raspoređenih jednom nedeljno.

Kada se pokreti nauče, mogu da se primenjivati po individualnom principu-što više to bolje, idelano bi bilo svakog dana. Na obuci su najčešće majke koje žele da nauče da masiraju bebu. Međutim, preporučuje se da tu budu i očevi, bar jedan čas. Masaža očevima pruža šansu da se povežu sa svojom decom na dubljem nivou u odnosu na ostale svakodnevne aktivnosti.

Lepota masaže bebe je u njenoj jednostavnosti.

Svako može da nauči da masira svoju bebu. Budite sigurni da ne možete da naškodite bebi. Naprotiv. To je i predivan način da kvalitetno provedete vreme sa bebom, da uživate u prvim nedeljama i mesecima. Ubrzo, beba će porasti, a vama ostaju dragocene uspomene.

PROMO ČLANAK!

Share.

About Author

Comments are closed.