Napravite Sami Kašicu za Bebu – Naš Predog i Izbor iz „Bebinog Prvog Kuvara“ – Trudnoća i Zdravlje

0

Uvođenje nemlečne hrane u bebin jelovnik često može da bude zahtevno ali i pravo zadovoljstvo za mamu i bebu …

Dobar izbor namirnica (povrće i voće koje je neoštećeno i zrelo), dobre kombinacije namirnica i pravilna priprema su osnov da se bebi pripremi prava domaća ukusna i zdrava kašica!

Kašicu koju pripremite možete odložiti u teglice i zatim u frižider, i imati po 1 dobar obrok za vašu bebu bar 3 dana!

Naš izbor: recept iz „Bebinog prvog kuvara“ kašica od muškatne bundeve, šargarepe, šljive i jabuke, koju možete pripremiti za svoju bebu!

Kada se uvodi nemlečna hrana za bebe koje se hrane  majčinim mlekom a kada za bebe koje se hrane adaptiranim formulama pročitajte OVDE

Naš izbor iz BEBINOG PRVOG KUVARA, autora Anabel Karmel, stručnjaka za ishranu dece.

Naš izbor: recept iz „Bebinog prvog kuvara“ kašica od muškatne bundeve, šargarepe, šljive i jabuke, koju možete pripremiti za svoju bebu!

Muskatna bundeva, šargarepa i jabuka

Potrebno je:

  • 1 šargarepa srednje veličine (100 g), oljuštena i iseckana na kolutove,
  • 200 g muskatne bundeve, oljuštene, očišćene od semenki  i iseckane,
  • pola manje slatke jabuke (50 g), oljuštene, očišćene od semenki i iseckane,
  • 10 g suvih šljiva

Priprema:

Šargarepu i bundevu stavite u aparat  za kuvanje na pari (odnosno posudje za kuvanje na pari) i kuvajte pet minuta. Dodajte jabuku i suve šljive i nastavite da kuvate još deset minuta dok svi sastojci ne omekšaju.

Pasirajte sa oko dve kašike vode iz donje posude za kuvanje na pari.

priprema 12 minuta

kuvanje 15 minuta

količina 6 porcija

Beba će uživati! Bebi će se dopasti!

Da potsetimo:

– Najvažniji antioksidant šargarepe je beta-karoten (provitamin A). Ovaj značajni vitamin se bolje iskorišćava iz kuvane šargarepe. Od mineralnih materija dobro su iskoristivi magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, natrijum, cink i sumpor. Uz sadržaj ugljenih hidrata dobar je izvor neophodnih biljnih vlakana (nerastvorljivih i rastvorljivih) koja, pored ostalih korisnih sastojaka, šargarepu čine važnom namirnicom u ishrani dece.

– Bundeva ima visoku koncentraciju beta karotena, sadrži  ugljene hidrate, biljna vlakna, slobodne aminokiseline, proteine, vitamin B6, mineralne materije (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor)…

– Šljiva (kuvana) je bogat izvor kalijuma i fosfora, gbožđa, magnezijuma, kao i karotena, vitamina E… Šljive sadrže i pigment antocijana koji je važan u prevenciji anemije.

– Kuvana jabuka, ne sadrži vitamin C, ali zato ovo sjajno voće sadrži: biljna vlakna, pektin, biljne masti, vitamin A , vitamin B ,  gvožđe, magnezijum, organske kiseline, i još mnogo drugih korisnih sastojaka…

Naš izbor: recept iz „Bebinog prvog kuvara“ kašica od muškatne bundeve, šargarepe, šljive i jabuke, koju možete pripremiti za svoju bebu!

BEBIN KUVAR  može da se kupi i u Srbiji (uz magazin “Blic žena” po ceni od samo 299 dinara)!

Share.

About Author

Comments are closed.