Nega trudnice – Nega kose u trudnoći u letnjem periodu

0

Tokom leta, pored zaštite, kosi je neophodna i adekvatna nega. Ukoliko je došlo do primetnog isušivanja kose, bez isušivanja kože glave, za pranje kose se može koristiti kombinacija dva šampona namenjena različitim tipovima kose – šampon za normalnu kosu kojim bi se prala koža glave i šampon za suvu kosu koji bi trebalo nanositi isključivo duž vlasi kose.

U letnjem periodu treba koristiti kondicinere koji se ostavljaju na kosi (tzv. leave-on proizvodi) ili serume namenjene zaštiti (tzv. silikonske kapi) sa UV filterima i odgovarajućim silikonima koji će istovremeno negovati kosu i štiti je od sunčevog zračenja, ali i morske i/ili hlorirane vode bazena.

Kad god je to moguće, preporučuje se prirodno sušenje kose bez upotrebe fena, presa ili figara. Takođe, poželjno je izbegavati proizvode za oblikovanje i učvršćivanje frizure.

Za naknadnu negu kose u letnjem periodu mogu se koristiti ulja i serumi za negu kose.

Pojedina biljna ulja bogata zasićenim masnim kiselinama (npr. kokosovo ulje), mogu proći dublje u kutikulu i sprečiti preterano bubrenje stabla dlake u kontaktu sa vodom koje bi dovelo do promena u strukturi keratina i donekle narušilo strukturu dlake. Takva biljna ulja se mogu nanositi leti pre kupanja u moru ili bazenu, ali isključivo na kosu koja nije hemijski tretirana.

Hemijski tretiranu kosu treba šititi uz proizvode sa UV filterima, odgovarajućim silikonima i antioksidansima. Treba reći da ulja (prirodna ili sintetska) neće povećati sadržaj vlage u kosi, ali će sprečiti dodatno isušivanje kose.

Serumi za kosu su proizvodi koji sadrže visoke koncentracije različitih aktivnih supstanci i namenjeni su intenzivnom tretmanu kože glave i kose (intenzivna hidratacija, uticaj na rast kose itd.). Pre upotrebe seruma koji imaju uticaj na rast kose savet treba potražiti kod dermatologa.

Serumi namenjeni intenzivnoj hidrataciji kose koji obično sadrže hijaluronsku kiselinu i njene soli, derivate proteina biljnog porekla, aminokiseline itd. mogu se koristiti u trudnoći.

Pored sunca, u letnjem period, dodatni problem pravi morska voda, kao i hlorirana voda bazena, koje takođe isušuju kosu. Hlorirana voda bazena može uticati i na boju kose, odnosno može dovesti do pojave sivih i zelenkastih nijasni na farbanoj svetloj kosi. Zato je, pre ulaska u more ili bazen poželjno na kosu naneti leave-on kondicioner ili ulje za kosu. Nakon izlaska iz mora ili bazena (napomena: trudnicama se ne preporučuje kupanje u bazenu!), kosu je poželjno odmah isprati vodom.

Share.

About Author

Comments are closed.