Priprema za dojenje – Nega grudi u toku trudnoće i laktacije – Trudnoća i Zdravlje

0

U toku trudnoće treba redovno primenjivati nežnu masažu i izvlačenje bradavica posle tuširanja, uz primenu hranljive kreme ili ulja. Izvlačenju bradavica treba naročito posvetiti pažnju ako su bradavice ravne ili uvučene.

Priprema za podoj, kao i za negu bebe, počinje PRANJEM RUKU VODOM I SAPUNOM. Dezinfekciona srestva za ruke se ne preporučuju, beba treba da raste u higijenskoj, ali ne i u sterilnoj sredini.

Pre podoja grudi oprati mlakom vodom i osušiti nežnim tapkanjem mekim frotirom ili pelenom (nije potrebno stalno prati grudi i bradavice sapunom, koji isušuje kožu).

Posle podoja ostaviti tanak sloj mleka na bradavici.

Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh.

Grudnjak treba da bude pamučan i udoban, često menjajte umetke.

Rastvor sode bikarbone,kao sredstva kojim ćete obrisati dojke I bradavice, može da pomogne, kada imate ragade praćene upalom, jer sprečava razvoj kandide; tako sprečavate i pojavu soora (belih naslaga u ustima kod bebe).

NIKADA nemojte koristiti rastvor borne kiseline za ispiranje bradavica pre podoja; borna kiselina je toksična i može se koristiti samo spolja; opasno je da je beba unese u svoj organizam.

Za svakodnevnu negu preporučuje se lanolin. Mamama se nude različiti preparati za negu grudi i bradavica, proverite da li je sastav naveden na pakovanju i da li je bezbedan za bebu.

Share.

About Author

Comments are closed.