Savetnik za roditelje – Smernice za pravilan motorni razvoj deteta

0

Roditelji često nemaju dovoljno informacija o razvoju motornih sposobnosti, kojim aktivnostima mogu da podrže dete u zdravom razvoju ili šta bi trebalo da izbegavaju, da ne bi nehotice naškodili svom detetu.

Stisnute pesnice

stisnute-pesnice-clanak-1

Po rođenju bebine šake su stisnute u pesnice i potrebno je neko vreme da refleks hvatanja popusti i nestane. Roditeljima je zanimljivo da ih beba jako stisne za prst ili da posmatraju kako beba čvrsto drži igračku u ruci. Time se stisak pesnice pojačava, refleks ne popušta, što baš i nije dobro za otvaranje bebine šake i njen zdrav razvoj.

Ako želite da podstaknete otvaranje šake, to možete raditi tako što ćete dodirivati bebinu nadlanicu, pritisak dodira može biti različit, da golica ili kao masaža i to, od ručnog zgoba u pravcu prstiju.

Ukoliko primetite da je pesnica čvrsto stisnuta i do trećeg meseca, obavezno se obratite lekaru.

Povlačenje bebe u sedeći položaj

povlacenje-bebe-u-sedeci-polozaj-clanak-2

Jedan od testova koji pedijatri rade na redovnim kontrolama je stavljanje svojih prstiju u bebine šake i podizanje bebe do sedećeg položaja. To je aktivnost kojom lekar proverava bebin tonus, kontrolu glave i snagu mišića i ne treba da bude nešto što će majka kući stalno ponavljati, da bi joj dete što pre sedelo jer je to za ovaj uzrast nemoguće. Žurba vas nigde neće odvesti.

Ako to nekad i uradite, i primetite da se beba naglo i jako izvija unazad, nemojte misliti da je beba napredna i jaka, već posetite pedijatra.

Ne-boravak bebe na stomaku

ne-boravak-bebe-na-stomaku-clanak-3

Ne-boravak bebe na stomaku može imati značajne posledice u razvoju njenog razvoja kretanja. Kad pedijatri upozoravaju roditelje da ne treba da beba spava na stomaku, to ne znači da ne treba uopšte stavljati bebu na stomak. Naprotiv.

Svaki dan po malo, kada je beba budna, suva, sita i raspoložena. Da se navikne. To je položaj koji podstiče na zdrav način buduće kretanje bebe i to u pravcu pripreme mišića za puzanje, jačanje mišića glave, trupa i raznih reakcija odupiranja, uspravljanja i ravnoteže. Iskoristite to vreme da se igrate sa bebom, da oboje u tome uživate.

A ako primetite da beba preterano plače u tom položaju, konsultujte lekara.

Dragi roditelji, razvoj bebinog kretanja jako zavisi od vašeg ponašanja i zato se informišite na vreme i primenjujte smernice onih stručnjaka kojima verujete.

Share.

About Author

Comments are closed.