Spinalna i Intravenska Anestezija na Porodjaju – Trudnoća i Zdravlje

0

Porodjaj, spinalna i paranteralna (intravenska) anestezija, prednosti i nuspojave.

SPINALNA ANESTEZIJA

Pred kraj porođaja, kada je dete već pri samom izlasku, porodilji se može dati mala količina anestetika i analgetika u spinalni kanal. To osigurava dobru analgeziju ( anesteziju ) bez motornog ispada, no spinalna anestezija ima ograničeno trajanje od dva do tri sata i veća je učestalost glavobolje.

spinalna-i-intravenska-anestezija-na-porodjaju-clanak-1

PARENTERALNA ANALGEZIJA (INTRAVENSKA ANESTEZIJA)

Najveća prednost parenteralne analgezije je u jednostavnosti primene, ali potpunu analgeziju  je nemoguće postići bez pojave nuspojava kod majke ili deteta.

Ako se daju previsoke doze kako bi se postigla što bolja anestezija, može doći do ozbiljnih nuspojava kao što su respiratorna  depresija, pad pritiska, niskog Apgar skora deteta.

(Apgar skor je zbir ocena pet parametara: boja kože, srčana radnja, disanje, mišićni tonus i odgovor na stimulaciju. Svaki od ovih parametara ocenjuje se ocenom od 0-2, pa je najbolja moguća zbirna ocena 10, a najlošija 0. Ocenu daje ginekolog ili pedijatar u porodilištu).

Intravenski analgetici mogu se davati u pojedinačnim dozama, ali  tada je anestezija neujednačena  ili se davati  kontinuirano infuzijom što baš i nije pogodno s obzirom na prirodu bola u toku porodjaja. Najpogodniji način anestezije bio bi tzv. PCIA (Patient Controlled Intravenous Analgesia), odnosno da porodilja sama sebi prema subjektivnom osećaju bola dodaje doze.

AUTOR:
spec ginekologije i akušerstva

Share.

About Author

Comments are closed.