Starost vode kao parametar kvaliteta

0

Danas se starost podzemne vode ističe i naglašava na etiketama najpoznatijih pakovanja voda. Da bi neka flaširana voda stekla uslove da postane robna marka, pored svih ostalih ispitivanja kvaliteta, mora da ima i rezultate ispitivanja njene izotopske starosti.

Podzemne vode čija je starost veća od nekoliko hiljada godina potiču iz nekog drugog klimatskog perioda, kada su atmosfera i priroda uopšte bili čistiji ili praktično sterilni u odnosu na današnje vreme. Tada nije bilo ljudskih aktivnosti štetnih za okolinu. Drugim rečima, što je starost vode veća, to je održivost njenog kvaliteta veća. Iz naučnih ispitivanja koja su vršena u Srbiji, za pakovanje – proizvodnju vode kod nas, koriste se vode starije od 3.000 godina, većina voda starija je od 6.000 godina i mnogo njih starije su od 20.000 godina, a samo nekoliko je staro od 1.500 do 3.000 godina.

Share.

About Author

Comments are closed.