Telesna težina u trudnoći

0

Stanje uhranjenosti i povećanje telesne mase tokom trudnoće imaju značajan uticaj na tok i ishod trudnoće. Trudnice koje su gojazne i imaju značajan porast telesne težine u toku trudnoće, češće u tom periodu razvijaju i povišen krvni pritisak (uključujući i preeklampsiju i eklampsiju). Gojazne trudnice češće se porađaju carskim rezom i rađaju decu prevelike telesne mase. Pothranjenost (nedovoljna telesna masa), kao i nedovoljno povećanje telesne mase tokom trudnoće predstavlja faktor rizika za porođaj pre termina, poremećaje razvoja ploda i teškoće u uspostavljanju dojenja.

 

Najbolje vreme da se počne sa zdravom ishranom je pre začeća. Preporučeni porast telesne mase u trudnoći zavisi od uhranjenosti žene pre trudnoće. Za procenu stanja uhranjenosti, koristi se indeks telesne mase (BMI = TM [kg]/ TV [m2]).

image3

Važno je da tokom trudnoće žene ne dobiju mnogo više od preporučenih 12 do 16 kg, kao i da nakon porođaja te kilograme izgube.

Istraživanje sprovedeno u Finskoj na više od 27.000 žena obolelih od raka dojke otkrilo je da povećanje telesne mase za 18 kg u trudnoći povećava rizik od dobijanja raka dojke za 40 procenata. Trudnice koje se hrane na mediteranski način, odnosno konzumiraju mnogo voća i povrća i pretežno koriste maslinovo i repičino ulje, a jedu malo crvenog mesa, rađaju decu koja su daleko manje izložena riziku obolevanja od astme ili alergija, ustanovili su stručnjaci s Kritskog univerziteta. Rizik se naročito smanjuje ukoliko je majka u trudnoći nedeljno jela više od osam porcija povrća, više od tri porcije ribe i više od jedne porcije mahunarki. Ustanovljeno je da su deca majki koje su se tokom trudnoće hranile na mediteranski način izložena za 80 odsto manjem riziku od šumnog disanja (što je najčešći simptom astme kod dece) i 45 odsto manjem riziku od alergija. Riziku od ovih bolesti naročito su bila izložena deca majki koje su u trudnoći konzumirale dosta crvenog mesa.

Ako ne dobijete preteranu težinu u trudnoći sprečićete pojavu strija.

Share.

About Author

Comments are closed.