U očekivanju porođaja, na dan termina porođaja – Scenario B (počinju lagani bolovi u leđima i stezanja materice su nekako duža) – Trudnoća i Zdravlje

0

Trudnice interesuje: termin za porodjaj je stigao počinju lagani bolovi, kada krenuti u porodilište?

B – počinju lagani bolovi u leđima (imali ste ih i par dana ranije, ali čini vam se da su danas intezivniji i učestaliji) i stazanja materice su nekako duža.

Nastavljaju se kontrakcije materice učestalijim tempom i duže traju.

Vreme je da već pripremljene stvari za porodilište još jednom prekontrolišete, odmarate se između kontrakcija, a s nastupom svake sledeće merite vremenski razmak između pojavljivanja.

U toku kontrakcija primenjujete stečeno znanje iz tehnika disanja, koje vam olakšavaju da smanjite osećaj bola. Kada u jednom satu zabeležite 4 ili više kontrakcija sa pravilnim ritmom, vreme je da se uputite u porodilište.

Druga varijanta koja se može pojaviti u scenariju B jeste da vam spontano prsne vodenjak. Nekada se to desi i bez kontrakcija, pa tada imate dovoljno vremena da se pripremite za odlazak u porodilište. Uskoro po pucanju vodenjaka mogu se pojaviti i kontrakcije materice koje ulaze u ritam i sa tendencijom pojačavanja trajanja i inteziteta.

Nadamo se da ste već u tom trenutku ispred vrata porodilišta i suprug usplahireno pritiska zvonce da obavesti osoblje o vašem dolasku.

Dakle, u porodilište krećete kada:

– Prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne.

– Kontrakcije su regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.

– Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osećate svoju bebu poslednjih par sati, ako osećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike, imate bol u predelu gornjeg dela stomaka) zahteva da se ODMAH javite u porodilište.

AUTOR:
spec ginekologije i akušerstva

 

Share.

About Author

Comments are closed.