Trudnoća i Porođaj Posle Carskog Reza i Treći Carski Rez – Trudnoća i Zdravlje

0

Ginekolog akušer o vaginalnom porodjaju nakon carskog reza, kakva je korist od vaginalnog porodjaja nakon carskog reza i kakva su iskustva.

Da li je nakon carskog reza moguć normalan porođaj ?

Da,  u pravilu jeste.

Ako ste prethodno imali jedan carski rez, postoji verovatnoća da se možete poroditi vaginalnim putem u sledećoj trudnoći. Naravno to zavisi od više faktora, prvenstveno od toga zašto je rađen prvi carski rez. Ako ste, na primer, prvi carski rez imali kao planirani zbog karlične prezentacije, postoji opcija da se porođate vaginalno.

Međutim, ako ste prvi put se otvorili dovoljno, a tri sata se nije spustila beba, a bila je dobro postavljena i vama je na kraju urađen carski rez kod bebe od 3000 g, onda je verovatnoća da ćete se sada vaginalno porođati veoma mala. Naravno kod žena kod kojih je carski rez rađen zbog osnovne bolesti koja postoji i sada, u drugoj trudnoći i ovaj put će biti urađen carski rez.

U svakom slučaju, odluku o tome da li možete krenuti u vaginalni porođaj nakon prethodnog carskog reza donosi vaš ginekolog.

Može se desiti da krenete u  probni vaginalni porođaj, pa da se u toku porodjaja odluči ipak na porođaj  carskim rezom, mada se smatra da se oko 60-80% žena kod kojih je odlučeno da se proba vaginalni porođaj nakon carskog reza, porodi vaginalnim putem.

Moguća komplikacija u ovoj situaciji je ruptura ili prskanje materice, koja je veoma retka, ali izuzetno opasna po majku i bebu.

I nakon carskog reza – carski rez ?

Neki od kriterijuma za vaginalni porođaj nakon carskog reza (eng.VBAC ):

  • Imali se prethodno jedan carski rez, rađen donjom poprečnom incizijom. Ako je bilo više carskih rezova ili je jedan rađen uz »T« otvaranje materice, ne pokušava se vaginalni porođaj.
  • Da ne postoji suženje karlice ili njen izmenjen oblik.
  • Da nije bilo operacija na materici.
  • Da ne postoje bolesti ili stanja kod Vas koja povećavaju opasnost od vaginalnog porođaja.
  • Da ne postoje stanja koja sada ugrožavaju vašu bebu.

Kakva je korist od vaginalnog porođaja nakon porođaja carskim rezom?

Kao prvo, izbegavate operativni zahvat koji sam po sebi nosi rizik. Zatim, rizik carskog reza kao načina završavanja porođaja, gde su moguća intenzivna krvarenja, ponekad je potrebna i transfuzija, a veoma retko ženi je u toku operacije neophodno odstraniti matericu zbog komplikacija koje se razvijaju.

Rizik od nastajanja infekcije i komplikacija iste, duži boravak u bolnici, oporavak sa više nelagodnosti, su sve razlozi zbog kojih treba da razmišljate o vaginalnom porođaju iako ste prethodno imali carski rez.

Treba da znate da se svakim carskim rezom povećava rizik od nastajanja prednjačeće posteljice (placenta praevia) ili urasle posteljice (placenta acreta), koje dalje mogu komplikovati porođaj.

trudnoca-i-porodjaj-posle-carskog-reza-i-treci-carski-rez-clanak-1

Koji su rizici vaginalnog porođaja nakon prethodnog porođaja carskim rezom?

Čak iako nema prepreka za vaginalni porođaj nakon porođaja, postoji rizik (manji od 1%) da dođe do rupture, odnosno prskanja materice na mestu ožiljka od prethodne operacije. Takva komplikacija ugrožava život i vas i vaše bebe, može dovesti do veoma obilnih krvarenja i nedostatka kiseonika za bebu dok je još u vašem stomaku.

Danas se smatra da ukoliko je trudnica imala prethodni carski rez, ne indukuje se porođaj, a treba biti veoma obazriv sa stimulacijom sintocinonom u vaginalnom porođaju. Novije studije ukazuju da je bolje uraditi planirani carski rez kod prethodnog porođaja carskim rezom, nego dočekati da se trudnica izdilatira preko 6-7 cm, pa  da se onda ide na hitan carski rez.

Vaginalni porođaj  nije nikako preporučljiv nakon dva ili više carskih rezova ili ukoliko je prošlo manje od dve godine od prvog carskog reza.

Koliko je rizičan treći carski rez?

Dobio sam poruku od jedne trudnice koju muči mnoštvo dilema:

Pre osam meseci sam rodila carskim rezom zbog veličine bebe od preko pet kilograma. Ostala sam trudna nakon pola godine od porođaja, a i ginekolog mi je rekla da smem ostati trudna nakon pola godine. Zanima me je li zbog kratkog vremena ova trudnoća rizična? Takođe, čula sam da po novom i majkama koje nemaju trudnički dijabetes daju insulin da beba bude manja. Trebam li to tražiti jer u prvoj trudnoći nisam imala dijabetes, ali krupni smo roditelji? Zanima me postoji li mogućnost da rodim vaginalno u epiduralnoj anesteziji i kolika bi beba trebala biti maksimalne veličine, jer će razlika u porodjaju biti godinu i tri mjeseca. I koliko djece smem da rodim  na carski rez? Kažu tri, a je li četiri prerizično? 

S obzirom na porođajnu masu vaše prve bebe i relativno nedavni porođaj carskim rezom, svakako Vam preporučujem u ovoj trudnoći detaljno praćenje i kontrolu visine  šećera u krvi. Ukoliko su vrednosti šećera potpuno normalne, nije potrebna terapija insulinom, ali predlažem barem strogu dijabetičnu dijetu ukoliko se ustanovi pojačan prirast težine ploda.

Ne postoje stroge smernice koliki treba da  bude razmak između porođaja nakon prethodnog carskog reza, ali svakako se ne preporučuje korištenje epiduralne/ spinalne analgezije prilikom sledećeg vaginalanog porođaja, niti indukcija trudova   lekovima, zbog opasnosti od rupture materice na mjestu prethodnog ožiljka.

Najbolje da se posavetujete s doktorom koji vam kontroliše trudnoću ili  koji će Vas porađati o njegovom mišljenju, ali većina medicinskih centara preporučuje sledeći porođaj carskim rezom ukoliko je razmak između dva porođaja manji od dve godine  i ukoliko je velika procena težine deteta pre porođaja (uobičajeno preko 4000 grama, ali zavisi i od  vaše konstituciji i mera karlice).

trudnoca-i-porodjaj-posle-carskog-reza-i-treci-carski-rez-clanak-2

Ne postoji granica koliki maksimalni broj carskih rezova se može imati, ali smatram  da do tri ne predstavlja posebno povećan rizik za majku niti dete, dok svaki sledeći ipak predstavlja malo veći rizik.

U Specijalnoj bolnici Podobnik u Zagrebu  nedavno su  uspešno obavili i osmi carski rez    kod jedne trudnice na što  su posebno ponosni jer je to rekord u ovom delu Evrope.

Srećom sve je prošlo odlično pa su majka i dete dobro, ali svakako preporučujem poseban oprez i nadzor u takvoj rizičnoj trudnoći.

AUTOR:
spec ginekologije i akušerstva

Share.

About Author

Comments are closed.