Zaštita Kože Trudnica i Mama od Sunca u Letnjem i Zimskom Periodu – Trudnoća i Zdravlje

0

Nega i zaštita kože žena od sunca je deo opšte nege žene. Osim što koža brže stari ako je izložena suncu, postoje i zdravstveni razlozi, zbog čega treba voditi računa o posebnoj nezi i zaštiti od sunca. U periodu trudnoće nega i zaštita kože od sunca i UV zračenja je specifična!

Iako svi „hrlimo ka suncu“ i rado se izlažemo  suncu, što je  korisno ukoliko je umereno (proizvodnja vitamina D koji je neophodan za kosti, mišiće i imunitet, bolje osećanje i raspoloženje jer sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju endorfina …), postoje pravila koja će nam pomoći da sunce ne postane neprijatelj našeg zdravlja i izgleda naše kože.
UV zračenje u interakciji sa ćelijama kože dovodi do stvaranja sloodnih radikala, koji pokretanjem različitih reakcija u koži, pored pojave crvenila i opekotina, mogu dovesti do prevremenog starenja kože (bore, hiperpigmentacije), ali i pojave raka kože.

Pre 10 časova i posle 16 časova uz adekvatnu zaštitnu kremu ili mleko, sunce je blagotvorno.

Pre 10 časova i posle 16 časova uz adekvatnu zaštitnu kremu ili mleko, sunce je blagotvorno.

 

 

 

 


Trudnica

Trudnice svoju svakodnevnu negu kože lica i tela treba da prilagode „drugom stanju“. 70% trudnica se već od drugog trimestra trudnoće „bori“ sa melazmom (trudničkom maskom), odnosno tamnim flekama na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi. S obzirom da sunčevo zračenje podstiče stvaranje pigmenta melanina odgovornog za tamnjenje kože, ali i za melazmu, kožu lica i usana neophodno je štiti od sunca u trudnoći tokom cele godine.
Potrebno je nositi šešire i koristiti kozmetičke proizvode za dnevnu negu lica i usana sa zaštitnim faktorom 15, dok je u letnjem periodu potrebna i zaštita svih izloženih delova tela i to proizvodima sa većim faktorom zaštite (SPF 30).
Trudnice treba da biraju proizvode sa neorganskim česticama (titan-dioksid ili cink oksid), na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. U letnjem periodu, trudnice ne bi trebalo da budu izložene direktnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h.

Sunčeva svetlost utiče i na bolje osećanje i raspoloženje jer stimuliše proizvodnju endorfina!

Sunčeva svetlost utiče i na bolje osećanje i raspoloženje jer stimuliše proizvodnju endorfina!

 

 

 

 


Mame

Mame ne treba da zaborave da i sebe zaštite od sunčevog zračenja. Treba imati u vidu da nema bezbednog načina dobijanja preplanulog tena sunčanjem.
U letnjem periodu treba koristiti proizvode za zaštitu kože lica i tela od sunca sa visokim zaštitnim faktorom (SPF 30) i pravilno ih nanositi. Ako ste na moru znajte da je koža izložena UV zračenju i prilikom boravka u vodi, i da suncobran nije adekvatna zaštita od UV zračenja, koje se reflektuje preko peska i kamenčića.
Tokom ostalih meseci u godini kožu lica treba štiti proizvodima za dnevnu negu lica ili proizvodima dekorativne kozmetike (puderi) sa zaštitnim faktorom minimum 15 (na kojima je naglašeno da štite i od UVA zraka).

Ako boravite na planini, koristite obavezno zaštitne kreme jer intenzitet UV zračenja se povećava sa nadmorskom visinom, tako da zračenje na planinama može biti čak 20-40% jače u odnosu na njegov intenzitet na obali mora.

Sneg reflektuje oko 85% sunčevog zračenja (uz pojačanje intenziteta), tako da lice obavezno treba štiti proizvodima za zaštitu kože od sunca (SPF 50) i stavljanjem naočara za sunce (na kojima je navedeno da štite od UV zračenja).

 

Share.

About Author

Comments are closed.