Zašto Čigota Relax za Trudnice – Šta trudnicama nudi novi turistički program – Trudnoća i Zdravlje

0

Trudnoća je drugo stanje koje je po svemu izuzetno i neponovljivo svaki put kada se doživljava i ako je moguće treba ga učiniti još lepšim i jedinstvenijim. To umnogome zavisi od samih trudnica, koliko su željne da sebi učine ovo stanje maksimalno posvećeno sebi i svome plodu.

Pored redovnih kontrola kod lekara-ginekologa trudnice se dosta informišu putem medija naročito interneta i časopisa. Dosta često dolaze kod lekara sa informacijama koje su čule od prijateljica ili pročitale na raznim sajtovima ili u novinama.

Najviše pitanja i nepoznanica se javlja nakon prvog tromesečja trudnoće, kada prođju mučnine i trudnice shvate da je divan osećaj postojanja novog života u sopstvenom telu. Većina trudnica misli da ne sme da otputuje van mesta boravka i prilično su uplašene kada im se ukaže prilika ili potreba za tim.

Smatram da je jako važno dati trudnicama prave informacije vezano za putovanja. Govorimo o normalnoj, nekomplikovanoj trudnoći koja ne zahteva intenzivan nadzor. Iz iskustva u pravom periodu trudnoće, putovanje organizovano na pažljivo odabranu destinaciju je poželjno i može biti izuzetno korisno za buduće mame.

Drugi trimester (od početka četvrtog do kraja šestog lunarnog meseca trudnoće) je najidealnije vreme za putovanje. Većina trudnica je uradila sve osnovne analize, što obuhvata i double test i dolazi period opuštenosti i želje za novim saznanjima.

Trudnice su shvatile da su im prošle mučnine i navikle se na novo drugo stanje, još su uglavnom iste telesne težine i samim tim normalno pokretne, mogu da obavljaju sve aktivnosti kao i pre trudnoće, nalaze se u periodu kada sve osluškuju i isčekuju prve pokrete ploda. Žele da se posvete svojoj bebi i da saznaju što više o daljem toku trundoće, šta ih sve očekuje, da nauče kako sebi da pomognu na porodjaju, kako da dočekaju bebu. To je idealan period kada bi organizovani odlazak na planinu kao što je Zlatibor u okruženju tima stručnjaka bio maksimalno koristan.

Trudnica sa normalnom trudnoćom, može da putuje do devetog meseca trudnoće. Poželjno je da od osmog meseca trudnoće sa sobom ponese i mišljenje, to jest saglasnost svog ginekologa.

Trudnicama su na raspolaganju stručnjaci: lekari, psiholozi, nutricionisti i drugi , uz programe vežbi, šetnji, medjusobno upoznavanje i razmenu iskustava.

Treba naglasiti prednosti promene nadmorske visine (koja je idealna, oko 1000m za popravljanje krvne slike), vazduha, strujanja vetrova (Zlatibor je idealan za pacijente sa obolelom štitastom žlezdom, pacijente sa problemom malokrvnosti, i pacijente sa plućnim i srčanim bolestima), prirode sa svojim biljnim i životinjskim svetom.

Takodje sa urednim načinom života i pravilnom, za trudnice prilagođjenom ishranom osećaće se sigurnije i naučiće kako da se hrane i vode računa o svojoj trudnoći.

Većina trudnica zna da treba više da jede, ali ne i kako to praktično da sprovede, koliko često da ima obroke, a da ne pretera sa telesnom težnom i pri tom da ima normalne laboratorijske analize.

Ne treba zanemariti ni važnost fizičke aktivnosti trudnica, većina trudnica nije sigurna da li uopšte sme da vežba. U društvu i pod nadzorom stručnjaka je idealno uvesti fizičke aktivnosti trudnicama.

Boravkom na Zlatiboru u okruženju stručnjaka, prirode i drugih trudnica, trudnice će moći da se maksimalno posvete sebi i svojoj bebi. Imaće na raspolaganju sve što im je potrebno. Sigurno će im takvo iskustvo biti od neprocenjivog značaja kasnije u toku trudoće i nakon porodjaja.

PROMO ČLANAK!

Share.

About Author

Comments are closed.