Zdrava ishrana – Hrana Za Uživanje Tamna Čokolada – 20 Top namirnica +

0

Čokolada svakodnevno donosi zadovoljstvo milionima ljudi. Ova namirnica, bogata energijom, sadrži i neke značajne nutriente. U svakoj zdravoj ishrani, neophodno je održati ravnotežu u unosu pojedinih sastojaka, tako da je umerenost  jedna od glavnih vrlina u ishrani. Nijedna namirnica sama po sebi ne dovodi do gojaznosti, već celokupan način ishrane u kombinaciji sa nedostatkom fizičke aktivnosti.

TAMNA ČOKOLADA I DOBRO OSEĆANJE TRUDNICE :

Teobromin

Čokolada je jedan od najboljih prirodnih izvora teobromina, blagog stimulansa sličnog po strukturi kofeinu. Za razliku od kofeina, teobromin ne stimuliše jako centralni nervni sistem i ne izaziva nesanicu.

Feniletilamin (PEA)

Ova supstanca oslobađa endorfine u  mozgu. PEA se takođe oslobađa u mozgu kad smo zaljubljeni. To je hormon sreće koji čini da se osećamo prijatno posle parčeta čokolade!

zdrava-ishrana-trudnica-hrana-za-uzivanje-tamna-cokolada-20-top-namirnica-clanak-1

Za tamnu ( crnu čokoladu – od 70 i više % kakao delova ) može se reći da :

  • Smanjuje zdravstvene rizike kod srčanih bolesnika;
  • Deluje kao antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala;
  • Snižava krvni pritisak a neutralna je u odnosu na holesterol;
  • Poboljšava cirkulaciju jer pozitivno deluje na  funkciju endotelijalnih ćelija.
  • Poboljšava varenje;
  • Stimuliše bubrege;
  • Pozitivno deluje na regulaciju lučenja insulina kod dijabetičara;
  • Korisna je u ishrani osoba koje boluju od anemije, kamena u bubregu i osoba koje imaju loš apetit;

Proverite na ambalaži da li tamna čokolada sadrži kakao buter ili je dodata biljna masnoca…

Kakao buter je veoma poželjan sastojak u crnoj cokoladi!

Čokolada sa kakao buterom ne dovodi do povećanja nivoa holesterola.

Kakao i čokolada sadrže i brojne minerale od kojih bismo izdvojili: kalijum,  magnezijum, bakar i gvožđe.

 Čokolada je i pravi rudnik magnezijuma, oligoelementa neophodnog za normalno funkcioniranje svih životnih metaboličkih procesa.Nedovoljan unos magnezijuma je značajan faktor rizika za pojavu hipertenzije i srčane aritmije.

Odličan je izvor bakra, oligolelementa koji stimuliše delovanje pojedinih enzima. Nedovoljan unos bakra tokom razvoja organizma dovodi do abnormalnosti u kardiovaskularnom sistemu, a kasnije tokom života utiče na razvoj vaskularnih oboljenja.

Kalijum utiče na osmotski pritisak, tako da odnos K/Na ima direktnog uticaja na krvni pritisak. U čokoladi ga ima koliko i u jabuci.

Share.

About Author

Comments are closed.