Zdrava ishrana – Jezgro suncokreta

0

Otadžbina suncokreta je Meksiko. Stari Meksikanci su ga smatrali svetom biljkom, izlivali su njegov oblik u čistom zlatu i stavljali ga u hramove.

Jezgro suncokreta sadrži: ulje (30-50% ), veću količinu proteina koji po biološkoj vrednosti nisu zanemarljivi (16-20%), biljna vlakna, vitamine (A, D, E – snažni antioksidans, K), vitamine B grupe ( B1, B2, niacin…), mineralne materije (cink, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum…), enzime (lipaze, proteolitičke enzime…)

U ulju semenki preovlađuju nezasićene masne kiseline iz grupe omega-6 (linolna) esencijalna masna kiselina ali su prisutne oleinska i u malim količinama linolenska masna kiselina.

Kupovina jezdra suncokreta: Kupujte samo sirovo jezgro. Možete ga dodati u smuti sa povrćem i voćem . Kao grickalicu (jedna do dve supene kašike) sušiti u rerni na 50°C ili par sekundi propržiti „nasuvo“ u tiganju (da bi sačuvali lipaze).

Čuvajte jezgro u tegli van domašaja toplote i izvora sunčevih zraka.

Napomena: suncokretom možemo obogatiti sendvič namazom od jezgra suncokreta (sameljite ili blendirajte sirovo seme u količini koja je za jednu upotrebu i dodajte par kapi limuna) i svežeg povrća. Svaka salata od svežeg povrća ili voća može da sadrži ovo jezgro. Ove kombinacije možete koristiti za doručak, kada je inače najveće lučenje enzima za varenje masti (lipaza), a suncokret ih sadrži.

Da bi se dobio umak (sos) u blendirano jezgro (puter) dodati hladnu vodu. Umak se koristi za prelivanje pirinča, heljde, prosa i drugih žitarica, krompira i testa.

Share.

About Author

Comments are closed.