Zdrava ishrana – Mango

0

Mango sadrži važne antioksidanate (beta-karoten, vitamin C, fenole…). Fenoli iz manga: kvercetin, izokvercetin, astragalin, fisetin, galska kiselina i metilgalati imaju antikancerogeno dejstvo.

Vitamin C pomaže i apsorpciju gvožđa, dok vitamin C i kalcijum iz manga jačaju kapilare i sprečavaju krvarenja. Magnezijum i kalijum iz manga pomažu kod grčeva u mišićima i kada treba smanjiti acidozu. Enzimi iz manga: magneferin, katehol oksidaza i laktaza stimulišu metabolizam i olakšavaju varenje.

Mango ima dobro izbalansiran aminokiselinski sastav. Sadrži arginin, asparaginsku kiselinu, histidin, izoleucin, lizin, fenilalanin, prolin, tirozin i valin.

Značajno je i prisustvo triptofana, aminokiseline koja je prekursor „hormona sreće“ – serotonina. Sladak ukus potiče od prisutnih ugljenih hidrata, a sadrži veću količinu biljnih vlakana, značajnih za očuvanje krvnih sudova.

Kupovina: zreo plod je intenzivno narandžasto-crveno obojen, nije čvrst, ali nema tragova kvarenja.

Share.

About Author

Comments are closed.