Zdravlje u trudnoći – Bakar, značajan mineral i u kojim namirnicama ga možemo naći

0

Bakar je neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i ima uticaj na prenošenje nervnih impulsa. Svi organi koji imaju kvalitetno vezivno tkivo, kao što su krvni sudovi i koštana srž, zavise od koncentracije bakra. Uključen je i u proces sinteze hemoglobina, pomaže da se vitamin C što bolje iskoristi, čime jača odbrambeni štit organizma, a sastavni je deo i enzima koji učestvuju u sintezi kolagena koji je od značaja za održivost mladolikosti i vitalnosti kože.

Zdravlje u trudnoći zavisi i od uravnotežene i pravilne ishrane trudnica.

Dnevna doza bakra u trudnoći je 1 mg, a u periodu dojenja je 1,3 mg.

Hrana koja je dobar izvor bakra: prvenstveno namirnice životinjskog porekla – riba, školjke, ali i orasi, leguminoze (pasulj, grašak, bob, sočivo…), semenke, integralne žitarice…

Share.

About Author

Comments are closed.