Zdravlje u trudnoći – Vitamin B1 i koje namirnice su bogat izvor ovog vitamina

0

Vitamin B1 je rastvorljiv u vodi i učestvuje u mnogim metaboličkim procesima u organizmu. Vitamin B1 je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata, za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući mišićna vlakna srca, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita.

Preporučeni dnevni unos u zdravoj ishrani trudnice i dojilje je 1,4 mg.

Kod nekih oboljenja potreban je povećan unos vitamina B1, na primer kod dijabetesa, hipertireoze, kod osoba koje koriste velike količine čajeva ili kafe, kao i kod pušača.

Višak vitamina B1 se izlučuje.

Sulfiti – konzervansi prisutni u suhomesnatim proizvodima kao i u konzerviranom voću i povrću – mogu smanjiti nivo vitamina B1.

Izvori vitamina B1 u hrani su: meso (naročito svinjsko meso), mahunarke (boranija, grašak, kikiriki, leblebije, pasulj, sočivo), proizvodi od celovitih žitarica, semenke suncokreta…

 

Share.

About Author

Comments are closed.