11 promena kod roditeljstva kada imate treće dete

treće dete i roditeljstvo

Sadržaj

Rodili ste treće dete, i vaš način roditeljstva se promenio. Kakav je život sa troje dece? Da li je istina, gde je dvoje tu je i troje dece? Kada Vam se rodila beba broj jedan, voleli ste da je oblačite u zabavna odelca i hulahopke. Sada? Samo ste srećna ako Vaša deca nose čistu odeću! Dok je prelazak sa jednog deteta na dvoje predstavlјao krajnji potres u smislu svakodnevne logistike. Koordinacija vremena za spavanje? Uf! Prelazak sa drugog na troje je imao najdublјi efekat na to kakav ćete biti roditelј.

Promene načina roditeljstva kada rodite treće dete?

Razlog? Jednostavno nemate vremena i energije kao nekada. Tako. Mnogo. Deca. Povremeno se osećate pomalo krivom zbog činjenice da Vam je fizički nemoguće da svako dete svakodnevno obasipate nepodelјenom pažnjom. Ali pored toga, laissez faire stav kakav ste izgleda usvojili sa svojim trećim detetom je potpuno oslobađajuće.

treće dete i roditeljstvo
Kada stigne treća beba, način roditeljstva se menja!

Pustite svoje dvoje starije dece da „rade sama“

Iskustvo jedne mame: je ovako. “6-godišnja ćerka i 4-godišnji sin vole se do smrti – ali takođe su braća i sestre, pa se ponekad čini da će se svađati do smrti. Pre nego što se rodila njihova mlađa sestra, često sam morala da intervenišem kad god bi počeli da se svađaju. „Da čujemo obe strane“ kada sam se osećala staloženom. Ili „Samo prestani već!“, kada mi je nedostajalo strplјenja. Uglavnom se jednostavno uzdržavam kada počnu da se svađaju. Obično zato što sam vezana za bebu ili jednostavno previše umorna da bih se bavila. I pogodite šta? Devet puta od deset, oni to sami reše.”

Manje ste uklјučena u škole Vaše starije dece

Ako ste bili jedinica u porodici Vaša majka je bila super uklјučena u  sve funkcije vezane za školu. Prilično sam siguran da je pratila svaki školski izlet na koji ste išli. Tako da ste, naravno, pretpostavili da ćete biti isti kada budete imali svoju decu. Ne baš. Iako se još uvek generalno smatrate uklјučenim roditelјem na školskom frontu, odbijate mnogo više poziva i aktivnosti nego ranije. Naravno, sada kada ponovo imate bebu.

treće dete i roditeljstvo
Starija deca nesuglasice mogu često da reše sama.

Opušteniji ste sa vremenima za spavanje 

Pre nego što se Vaše najmlađe rodilo, bili ste privrženik za uredno spavanje. Toliko da ste često svi sedali za večeru posle 18:00 h. To vam je davalo dovolјno vremena da počistite, okupate  decu i čitate  priče po redu. I da svi budu u krevetu oko 20h.  Sada? Ne baš tako. Vi svakako i dalјe dajete prioritet spavanju svoje dece nad drugim stvarima. Ali često kada ni ne znate šta je na meniju. Dolazi vreme večere  – a onda  je vreme za spavanje daleko.

Prihvatate nered u kući (malo više) 

Nered je Vaš kriptonit. Čini se da Vaš mozak jednostavno ne funkcioniše dobro kada je pod prekriven vozovima i polomlјenim bojicama. Sada, međutim, umesto da pokušavate da održavate urednu kuću što je moguće češće, puštate stvari. Čistite uz dečiju pomoć na kraju dana. Čak i ako Vas šetanje kroz bojno polјe Lego kockica čini malo nervoznom. Posle troje dece, čini se da je stari citat Filis Diler konačno našao smisao. „Čišćenje kuće dok deca još rastu je kao da lopatate trotoar pre nego što prestane da pada sneg”.

Mnogo manje brinete o tome da „slatko obučem svoju bebu“ 

Iako stil Vašeg 9-mesečnog deteta možda ne govori mnogo o tome kakav ste roditelј, govori o Vašoj opštoj opuštenosti. I/ili stvarima kojima sada dajete prioritet. Kada ste imali svoju prvu ćerku, voleli ste da je oblačite u slatke kombinezone, halјine i hulahopke. Nјena kolekcija mašnica za kosu bila je na drugom nivou. A nakon toga, kada ste dobili sina, stavlјanje u divnu „zgodnu“ odeću. Ali sada? Zgrabite sve što je čisto za bebu i spremni smo. Spoiler upozorenje za   novu mamu: Sve izgleda slatko na bebama. Čak i plјuvanje.

treće dete i roditeljstvo
Deca će se osećati korisno i važno kada se uključe u kućne obaveze.

Pustite svoje dvoje starije dece da preuzmu više obaveza

U idealnom slučaju, Vaše dete od 4 godine ne bi sipalo mleko u svoje žitarice ujutru. A Vaše šestogodišnje dete ne bi premazalo tost maslacem, jer je potencijal nereda visok. Ali prihvatite činjenicu da sa troje dece možete da uradite samo toliko. Tako da sipanje mleka i mazanje prepečenca puterom tako ide. A sa pozitivne strane, shvatite da, iako Vam ove stvari sada mogu činiti više posla. Pročitajte: Toliko prosipanja! Vaša deca usavršavaju veštine koje će im dobro doći na duge staze.

Više se oslanjate na druge lјude 

Kada ste bila majka jednog deteta, sve ste radila sama. Kada ih je bilo dvoje, prihvatili ste malu pomoć, doduše sa krivicom. Sa tri, uklјučite Ministarstvo spolјnih poslova!  Postnatalni oporavak, psihički i fizički naravno, varira od trudnoće do trudnoće. Od bebe do bebe i od rođenja do rođenja. I koliko god da mislite da ste spremni, svako iskustvo i dete su jedinstveni. Kao što afrička poslovica kaže, za podizanje bebe je potrebno selo. Oporavak od trudnoće i porođaja mogu potrajati. Oslanjate se na druge za podršku. Angažovanje pomoći menja igru. Kada Vas mama prijatelјica pita da li može da odvede Vašu ćerku na gimnastiku, verujem da kažete „Da“. Zabavno je za Vašu decu. Dvoje dece kod kuće je slično masaži i pilingu od morskih algi u spa centru, u poređenju sa troje.

treće dete i roditeljstvo
Podrška bake, deke i prijatelja puno će značiti.

Manje osuđujete sebe i znate da radite ono što je najbolјe za svoju decu 

Primetićete da Vaš unutrašnji kritičar roditelјstva podiže svoju ružnu glavu mnogo ređe nego nekada. Nećete moći da obasipate svako od svoje dece nepodelјenom pažnjom koju ste davali najstarijem. Ali ste sigurani da se svi osećaju volјeno i da uvek birate šta je najbolјe za njih. Troje dece može da se oseća kao trinaestoro dece veći broj dana. A život je nemerlјivo drugačiji sa trojkom nego što je žongliranje sa dvoje. Treće dete je Vaš najveći učitelј. Nesvesno Vas ohrabruje da budete najbolјa svaki dan. Naučiće Vas da živite pažlјivije. Da držite stroge granice štiteći svoje vreme i energiju. Da odbacite negativnost, sada su svi u Vašem životu blagoslov. Nema mesta za negativnosti. Da nepokoleblјivo verujete svom instinktu, da budete jači, strplјiviji. I otporniji.  Ono će Vas naterati da shvatite koliko energije zapravo posedujete. Da, malo je samo za pohvalu priznati, ali šokiraćete se energijom koju nalazite dok trčite okolo po ceo dan. Uprkos malo sna prethodne noći. Ako ste brojčano nadmašeni znači da se Vaše vreme i pažnja stalno dele na tri. Svako dete ima svoje posebne ličnosti i potrebe, što znači da se osećate iscrplјeno većinu dana.

Roditelјstvo troje dece je kao da popijete čašu koncentrisanog srca bez vode

Svaka emocija, dobra ili loša, jača je, nerazređena je i veoma moćna! Imaćete više zadataka danonoćno. Pregovarati, organizovati i brinuti se za druge. Naći ćete se poslednji na lestvici prioriteta, posebno u toj prvoj godini života bebe. Kada ste ogorčeni, osećate se kao da bežite. Želeli bi  da ste još uvek bezbrižana 16-godišnjakinja čija mama još uvek kuva večeru. Ali kada se utegnete – Ljubav pobeđuje.

treće dete i roditeljstvo
Ljubav sve pobeđuje!

Roditelјstvo je posao i radno mesto koje se često ne vrednuje

Majčinstvo pomnoženo sa tri zaista će ostvariti Vas! To je epski poduhvat i Vi budite ponosani što ste majka. Najbolјi način da sumiramo   iskustvo je da je majčinstvo troje dece potpuno. Vi oscilirate između ekstremnog ushićenja i ekstremne iscrplјenosti. Borite se sa odgovornošću da održavate tri čoveka živima i srećnima. Ali ništa nije tako pozitivno ili radosno nego kad ste okruženi sa troje dece (posebno kada sva spavaju !). Mogu da razumem žene koje sada postaju zavisne od sve više i više beba.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Često su roditeljska očekivanja u odnosu na dete nerealna. Koja roditeljska očekivanja su realna i potrebna a koja ne? Kako da postignemo cilj a da izbegnemo naredbe i samim tim...

Kad kažemo roditeljstvo nekad i sad ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost kako bismo uočili bitne razlike. Dovoljno je da uporedimo period kad smo mi bili deca i...

Neusaglašenost roditelja u vaspitanju deteta nije retkost. Često se dešava da par kada postane roditelj nema istu ideju o vaspitanju deteta. Koliko god da su se slagali pre dolaska bebe...

Ima mnogo znakova i signala koji ukazuju da je dete pod stresom. Za roditelje to nije uvek lako prepoznati, zavisi od uzrasta detetovog i od detetovo ličnosti. Kako prepoznati da...