20 Top namirnica +

O zdravim namirnicama i začinima: avokado, kurkuma, crni i beli luk, paprika, kupus, prokelj, brokoli, narandža, jagoda, šargarepa, slatki krompir…

Začini su mnogo više od boljeg ukusa, imaju i lekovito dejstvo!

Začini, Mnogo Više od Ukusa – 1. Deo

Mnogi začini se koriste u kulinarstvu jer daju specifičnu aromu, miris, a neki od njih i boju i izgled jela. Ali, začini su mnogo više od toga!Poznato je da začini sadrže antioksidanse i druge korisne i značajne materije za zdravlje čoveka, pa se smatraju i lekovitim sredstvima.Koji začini nam daju…
mikrogreen, mikrobilje, mikropovrće

Mikrobilje – Minijaturno a Superiorno!

Mikrobilje (Mikropovrće ili Microgreens) su mladi izdanci povrća, začinskog bilja i žitarica.Ono je u fazi razvoja kotiledonih (klicni listić koji predstavlja deo embriona biljaka), ili prvih pravih listova.Ubira se pre sazrevanja, samo sedam do 14 dana nakon nicanja. Osamdesetih godina prošlog veka promovisano u kalifornijskim elitnim restoranima, vremenom stiče sve…
sočivo u ishrani svih pobornika zdravog života, trudnica, dece i dojilja (

Sočivo – Preporučeno Za Sve

Preporuka je za sve, a posebno za trudnice i mame koje doje. Sočivo je sa pravom u grupi superhrane!Zbog bogatih izvora folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, fosora, kalcijuma, proteina biljnog porekla, i brojnih drugih sastojaka, sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života, a posebno preporučena za  trudnice,…
Avokado, super hrana za bebu, dete, trudnicu i sve pobornike zdrave ishrane

Avokado, Super Hrana

Avokado sadrži sve nutritivne vrednosti koje su potrebne osobi da preživi! Preporučen je u ishrani dece i odraslih. Avokado je svetlo zeleno voće sa velikom košticom i tamnom kožom.  Dostupan je preko cele godine, jedno je od vrsta voća koje se najmanje prska, pa nije potrebno tražiti organsko. Šta tačno čini ovo voće…
Kurkuma, sveti začin, kako koristiti kurkumu

Kurkuma, Sveti Začin

Kurkuma je začin iz porodice đumbira, nazivaju je i sveti začin jer pruža širok raspon zdravstvenih prednosti, divne žute boje, dobrog ukusa.Kurkuma je lekovita, ali koristiti je sa oprezom!Mi ćemo savetovati kurkumu kao začin u ishrani, gde mu je najbolja bioraspoloživost. U pripremi raznih jela, dozirano i na pravilan način upotrebljen, kako…
Đumbir, lekoviti začin

Đumbir – Lekoviti Začin

Zašto je đumbir  jedan od najzastupljenijih začina u svetu?Đumbir je lekoviti začin? Lekovita svojstva đumbira su brojna, a zbog svoje specifične arome, kulinarima je nezaobilazan začin u mnogim jelima. Đumbir se koristio u medicinske svrhe još u doba stare Indije, Kine i Rima. Koristi se, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje…
Med superhrana

Med – Superiorna Hrana!

Med  je u drevna vremena smatran božanskim darom koji je poslat ljudima za sreću. Med je  koristio  i preporučivao osnivač medicinske nauke Hipokrat.O medu, od čega zavisi kvalitet?Med je sladak, viskozan proizvod koji medonosne pčele skupljaju i proizvode iz nektara cvetova biljaka, dodajući mu sopstvene specifične materije. Med se u osnovi sastoji…
Pečurke u zdravoj ishrani

Pečurke u Zdravoj Ishrani

Bilo da su šumske ili gajene, jestive pečurke imaju veliku hranljivu vrednost i svakako se nalaze na «listi za nabavku zdrave hrane». Specifičnog su ukusa i mirisa, sadrže značajne količine biološki vrednih proteina (2,4%), pa se zato veoma često za pečurke kaže da su «šumsko meso». Pečurke sadrže takodje i…
Testenine u zdravoj ishrani

Testenine u Zdravoj Ishrani

Zašto su testenine ušle u spisak zdrave hrane?Testenine su lako svarljive , bogat su izvor ugljenih hidrata , sadrže od 10 do 15% proteina, značajne količine vitamina B grupe od kojih naročito vitamina B1 (tijamina) i vitamina B2 (riboflavina).  Zato se preporučuju u ishrani zdravih ljudi svih kategorija ali i…