Adaptirana mlečna formula – Standardne formule

Adaptirana mlečna formula je sledeći najbolji izbor posle majčinog mleka. Mlečna formula obogaćena gvožđem je odgovarajuća zamena za bebu.

Standardne adapatirane formule

Napravljene da obezbede nutritivne potrebe odojčadi od rođenja do kraja treće godine,  formule se razlikuju po sastavu, kalorijskom unosu, ukusu, svarljivosti i ceni. Iako mlečne formule po sastavu nisu iste kao majčino mleko, napravljene su tako da potpuno zadovoljavaju nutritivne potrebe u ovom uzrastu. Koriste se ili kao zamena za majčino mleko kad odojče nije u stanju da sisa, ili kao njegova dopuna kad bebe ne napreduju adekvatno u telesnoj težini.

Roditeljima je na raspolaganju nekoliko tipova formula, od standardnih koje se daju bebama rođenim na vreme i kao zamena ili dopuna majčinom mleku, do adaptiranih mlečnih formula za prilagođenu ishranu.

Standardne adaptirane  mlečne formule su bazirane na kravljem mleku, ali koje je adaptirano tako da bude što približnije majčinom mleku.

Sadrže mlečni šećer, laktozu, kao i biljna ulja, minerale i vitamine. Dodatak prebiotika, postbiotika, esencijalnih aminokiselina i neophodnih masnih kiselina približava ih sastavu majčinog mleka.

Ove formule namenjene su zdravoj odojčadi rođenoj na vreme, umesto dojenja ili kad dojenje prestane.

Startne  adaptirane  mlečne formule sa oznakom1daju se odojčadi do navršenih šest meseci, a potom ih menjaju one sa oznakom 2, koje u odnosu na startne imaju više proteina i mikroelemenata a manje masti.
Važne preporuke:

  • Neophodno je da se strogo poštuje uputstvo sa kutije. Upotreba manje količine vode od predviđene može da optereti bebine bubrege i digestivni sistem i da izazove dehidrataciju. Ako se doda suviše vode, to može da ometa bebin rast jer voda ne sadrži odgovarajuće kalorije i nutrijente.
  • Ne zamrzavajte formulu. Posle hranjenja baciti ostatke formule iz bočice, jer bebina pljuvačka podstiče rast mikroorganizama koji izazivaju infekcije.
  • Nikako ne zagrevati formulu u mikrotalasnoj pećnici. Ona zagreva hranu i tečnost nejednako, a to može uzrokovati da vruće čestice u formuli opeku bebu.
  • Nikada ne ostavljajte bebu samu sa bočicom, jer može da se zagrcne.

 Prim.dr med. Jasminka Komnenović

Aptamil 3&4 logo novi

 

 

 

 

PROMO

Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…