Adaptirana mlečna formula – Standardne formule

Adaptirana mlečna formula je sledeći najbolji izbor posle majčinog mleka. Mlečna formula obogaćena gvožđem je odgovarajuća zamena za bebu.

Standardne adapatirane formule

Napravljene da obezbede nutritivne potrebe odojčadi od rođenja do kraja treće godine,  formule se razlikuju po sastavu, kalorijskom unosu, ukusu, svarljivosti i ceni. Iako mlečne formule po sastavu nisu iste kao majčino mleko, napravljene su tako da potpuno zadovoljavaju nutritivne potrebe u ovom uzrastu. Koriste se ili kao zamena za majčino mleko kad odojče nije u stanju da sisa, ili kao njegova dopuna kad bebe ne napreduju adekvatno u telesnoj težini.

Roditeljima je na raspolaganju nekoliko tipova formula, od standardnih koje se daju bebama rođenim na vreme i kao zamena ili dopuna majčinom mleku, do adaptiranih mlečnih formula za prilagođenu ishranu.

Standardne adaptirane  mlečne formule su bazirane na kravljem mleku, ali koje je adaptirano tako da bude što približnije majčinom mleku.

Sadrže mlečni šećer, laktozu, kao i biljna ulja, minerale i vitamine. Dodatak prebiotika, postbiotika, esencijalnih aminokiselina i neophodnih masnih kiselina približava ih sastavu majčinog mleka.

Ove formule namenjene su zdravoj odojčadi rođenoj na vreme, umesto dojenja ili kad dojenje prestane.

Startne  adaptirane  mlečne formule sa oznakom1daju se odojčadi do navršenih šest meseci, a potom ih menjaju one sa oznakom 2, koje u odnosu na startne imaju više proteina i mikroelemenata a manje masti.
Važne preporuke:

  • Neophodno je da se strogo poštuje uputstvo sa kutije. Upotreba manje količine vode od predviđene može da optereti bebine bubrege i digestivni sistem i da izazove dehidrataciju. Ako se doda suviše vode, to može da ometa bebin rast jer voda ne sadrži odgovarajuće kalorije i nutrijente.
  • Ne zamrzavajte formulu. Posle hranjenja baciti ostatke formule iz bočice, jer bebina pljuvačka podstiče rast mikroorganizama koji izazivaju infekcije.
  • Nikako ne zagrevati formulu u mikrotalasnoj pećnici. Ona zagreva hranu i tečnost nejednako, a to može uzrokovati da vruće čestice u formuli opeku bebu.
  • Nikada ne ostavljajte bebu samu sa bočicom, jer može da se zagrcne.

 Prim.dr med. Jasminka Komnenović

Aptamil 3&4 logo novi

 

 

 

 

PROMO

Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…