Adaptirane mlečne formule za bebe sklone alergijama

0

Hipoalergene formule sa oznakom HA, formule bez laktoze, formule na bazi ekstenzivno hidrolizovanih         proteina, su prilagođene  adaptirane mlečne formule,  namenjene bebama  koje imaju  sklonost ka alergijama, ili je alergija već utvrđena.

Hipoalergene  adaptirane mlečne formule sa oznakom HA

Hipoalergene formule sa oznakom HA, takozvani parcijalni proteinski hidrolizati, sa lakše svarljivim belančevinama na bazi surutke, mogu pomoći kod beba sklonih alergijama.

Potvrđeno je da pojedine bebe mogu da imaju jaku reakciju na proteine u vidu kolika (grčeva) i tipičnih znakova alergije na hranu. U tom slučaju se savetuje prelazak na formule sa hidrolizovanim proteinima. Ove formule su na bazi kravljeg mleka, ali su proteini delimično razgrađeni, pa su manje sposobni da izazovu alergijsku reakciju, a takođe preveniraju alergiju i smanjuju rizik senzibilizacije.

Adaptirane mlečne formule        na     bazi  ekstenzivno hidrolizovanih proteina

Neke bebe imaju pravu alergiju na proteine kravljeg mleka koji se nalaze u formuli. One mogu imati česte bolove u trbuhu, dijareju, pojavu krvi u stolici, osip po koži i otežano disanje kada piju standardnu mlečnu formulu.

Znaci se gube kada odojče prestane da koristi ovakvu formulu. Za njih postoje specijalno koncipirane formule zasnovane na proteinima surutke sa visokim stepenom hidrolize koja prevenira alergijsku reakciju. Ove formule namenjene su i bebama koje pate od malapsorpcije (slabe apsorpcije hranljivih sastojaka usled cistične fibroze, te kod hroničnih upalnih bolesti creva).

Adaptirane mlečne formule       bez    laktoze

LF formule, koriste se kod beba sa galaktozemijom ili urođenim ili stečenim nedostatkom enzima. Ova odojčad imaju netoleranciju laktoze, tj. ne mogu da svare laktozu, ona se ne apsorbuje i može izazvati grčeve, nadutost, povraćanje i gasove. Češća je kod prevremeno rođene dece. LF formule takođe se mogu koristiti u akutnim dijarealnim poremećajima.

Aptamil PROnutra

Prim.dr med. Jasminka Komnenović

PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.