Anemija Posle Posleporodjajnog Perioda

0

Anemija je čest zdravstveni problem kod žena, koji je potrebno lečiti, jer ugrožava opšte zdravlje i kvalitet života žene. Češće se javlja kod žena. 

Da li je anemija bolest?

Možemo reći da većina smatra da je to stanje koje traje duži ili kraći vremenski period, a ne bolest. Međutim, anemija jeste bolest. Anemija predstavlja smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u perifernoj krvi.  Ona je praćena smanjenjem koncentracije hemoglobina ( u kome se nalazi gvoždje) kao i hematokrita. Uglavnom se anemija poistovećuje sa nedostatkom gvoždja u organizmu.

Koja je najčešća anemija?

Jedan od najčešćih oblika anemije i jeste posledica nedostatka gvoždja, ali ima više vrsta anemija i nisu sve vezane za nedostatak gvoždja.

Postoje velike razlike izmedju zastupljenosti odredjenih vrsta anemija u zavisnosti od rase naroda kao i podneblja života. Takodje ima i grupa naslednih anemij. Zato je važno pitati da li još neko u porodici ima anemiju. Dosta često su anemije posledica drugih hroničnih bolesti.

anemija posle posleporođajnog perioda (2)

Koje su manifestacije anemije?

U zavisnosti od vrednosti laboratorijskih analiza postoje blage, srednje i teške anemije.

 

Svakako je potrebno pri pojavi bilo kakvih tegoba, javiti se lekaru. U slučaju dobrog stanja ići jednom godišnje na sistematski pregled kada će se odraditi i analizie krvi.

Simptomi kod postojanja anemije su dosta nespecifični i opšti:

  • zamor,
  • glavobolja,
  • ubrzan rad srca,
  • zujanje u ušima, 
  • nesvestica,
  • pojava crnih mrlja u vidnom polju,
  • noćni grčevi u mišičima, naduvenost stomaka,
  • bol u predelu grudne kosti, kod žena obilnije i dugotrajnije menstruacije…

Žene u reproduktivnom periodu imaju češće anemije?

Anemija kod žena pored toga što je češća u odnosu na muškarce, često je i težeg stepena, naročito u adolescentnom i reproduktivnom periodu. Pored navedenih simptoma vrlo često se primećuje i upadljivo bleda koža, ponekad skoro providna. Kod adolescentkinja često neuredni.  Često i obilni ciklusi doprinose pojavi anemije.  Zato je važno obratiti pažnju kakve su menstruacije i koliko česte, jer one to vrlo uglavnom kriju.  S druge strane žene u reproduktivnom periodu zbog velikih obaveza ne stignu da obrate pažnju kada se desi da menstruacije postanu obilnij. Tako ako su  dugotrajnije ili češće vrlo lako upadnu u anemiju.

Anemija utiče i na psihičko stanje u smislu apatije i nezainteresovanosti, smanjene pažnje i koncentracije.

Hronične anemije

Kod anemija koje nastaju postepeno-tzv hronične anemije organizam se „navikava“ na takvo stanje.  Može kompenzatornim  mehanizmima dugo ne daje simptome. Kada anemija nastane zbog gubitka krvi u kratkom vremenskom periodu simptomi vrlo brzo dovedu ženu do lekara. Zato je važno,  ići na redovne kontrole, a u slučaju promene menstrualnog ciklusa što pre se javiti lekaru. Kod anemije postoji začarani krug koji se manifestuje da  menstrualni ciklus postane obilniji i da duže traje, što se čini nelogičnim. One kojima se to desilo znaju da kada su popravile krvnu sliku mestraucija im se vratila na manji broj dana. I smanjila obilnost krvarenja. Teški oblici anemije mogu uzrokovati potpuni izostanak menstrualnog ciklusa.  Žene u reproduktivnom periodu imaju i najviše obaveza a postojanje anemije im bitno otežava funkcionisanje. Zbog osećaja zamora koje su one sklone da pripišu načinu života i obavezama.

anemija i zdravlje žene

Da li se plodnost smanjuje ukoliko je prisutna anemija?

Fertilnost-plodnost  se smanjuje kada postoji anemija. Anemija ugrožava kvalitet života. Anemija sveobuhvatno i bitno utiče na kvalitet život žene, zato je važno voditi računa o opštem zdravstvenom stanju. 

Ishrana, način života i fiziička aktivnost imaju veliku ulogu u sprečavanju anemije. Važno je jesti redovno i raznovrsno.  Dosta svežeg voća i presnog ili lako tretiranog povrća. Mesa, jer se na taj način unose i neophodni vitamini, minerali, belančevine… 

Share.

About Author

Comments are closed.