Dečiji rođendan koji se pamti

Dečiji rođendan, rođendani koji se pamte

Dečiji rođendani koji se pamte… Svi žele da organizuju za svoje dete, baš takav rođendan. Ali dečiji rođendani izazivaju stalnu dilemu. Gde slaviti rođendan i kako organizovati, da roditelj prođe jeftinije i sa manje štete/čišćenja, pranja, pripremanja?

Šta deci pruža kućna zabava, kako im pomaže u socijalizaciji i razvoju?

Roditelji se najčišće odlučuju za igraonice a kasnije bioskop ili igraonice za stariju decu u tržnim centrima, jer se na taj način  čini najlakši. Učestvuje se najviše novčano, ali bez dodatne organizacije koja bi bila neophodna, ako se rođendan slavi kod kuće i još uz dilemu da deci ne bude dosadno.

Nezaboravna druženja na rođendanu kod kuće!
Nezaboravna druženja na rođendanu kod kuće!

Kućna zabava ili igraonica?

Kako su se ranije slavili rođendani i da li je ovaj izbor ono što najviše pomaže socijalizaciji kod dece i povezivanju jer rođendani na kraju krajeva i imaju tu ulogu, da se deca povežu sa vršnjacima u toj nikad ne dovršenoj igri.

Igraonica je često prvi predlog zato što se isključuje mogućnost: štete u stanu, prethodnog pripremanja, ribanja. U igraonicama je sve prilagođeno i ne postoji opasnost od povrede i neplanirane štete, nema bojazni da li će sve proteći kako treba jer se u igraonici nalaze dobro obučeni animatori koji će voditi decu i učiniti rođendan zabavnim, roditelji dobijaju vreme za sebe, da se odmore, ispričaju… Bioskop je isto odlična i sigurna zabava. Deca gledaju film a onda idu negde na “klopu”, ispunjeno vreme i sigurna zabava.

Koliko zaista ostaje vremena za zajedničku igru, za upoznavanje, razmenu emocija, zajednička iskustva što je to što razvija socijalizaciju kod dece u takvom ambijetu? Da li su deca  usmerena samo na sebe, u želji da se što bolje zabave?

Rođendani koji se pamte

Okupljanja dece su, pre pojave tableta, telefona i igrica bila svuda: u parku, na ulici, za rođendane i to su bili momenti beskrajne igre, radosti, razmene ideja, smeha. Deca su morala biti kreativna da bi dobila pažnju drugih i ostavila utisak. Igre koje zahtevaju stalnu uključenost i interakciju sa drugom decom podstiču važne socijalne veštine, umeće vođenja, deljenja, posmatranja  neverbalne komunikacije drugih zaključivanja a sve to utiče na razvoj socijalnih veština koje su neophodne da dete  uspe u životu, da može da se nametne drugima, povede a i da ume da prati druge, da podnosi poraz, da čestita pobedniku, pobedi, da nauči da žonglira u tom divnom socijalnom plesu u kome će plesati ostatak svog života svakodnevno.

Deciji Rodjendani Koji se Pamte…
Deca vole animaciju

Igre i druženja koja se pamte, socijalizuju i stimulišu!

Igre koje su decu učile da plešu u tom divnom socijalnom plesu su: papir kamen makaze, muzičke stolice, šuge, ledeni čika, žmurke, ćorava baka, šarena jaja, lastiš, školice, arjačkinje barjačkinje, klikeri, gluvi telefoni, trule kobile… Te svima nama dobro poznate igre utiču i na razvoj fine motorike, krupne motorike, mišljenja, zaključivanja, predviđanja i reagovanja u skladu sa situacijom bez negodovanja sa sposobnošću samoregulacije svojih emocija. One ne zahtevaju bioskop gde svako gleda za sebe, igaonicu gde deca jure za svojom zabavom a nakon toga ih vodi odrasla osoba, zabavlja.

Dete kao kreativni organizator!

Kada deca sama organizuju zabavu i osmisle igru u kojoj učestvuju tada im raste samopuzdanje i potvrđuju sebe svaki put u sasvim novim okolnostima a to samopotvrđivanje ih čini odraslim ljudima spremnim na nove izazove.

Ne mislim da su igraonice i bioskop krivci za to što se deca sve manje druže i  ne umeju da plešu u socijalnom plesu, već mislim da mi kao roditelji moramo pustiti decu da budu kreativna i od onoga gde jesu, sa onim što imaju, naprave nešto novo i tako uče da pomeraju svoje granice poštujući drugog na tom putu. Na taj način oni uče modele komunikacije u raznim situacijama saznaju putno toga o sebi i dobijaju veštine koje će im pomoći u životu.

Predsednik je „LOGO-centra za razvoj i igru“ i član Udruženja logopeda Srbije. NJen imperativ u radu je profesionalnost i visok nivo empatije u radu sa decom i roditeljima. Dve decenije neguje visoke eticke standarde u pogledu komunikacije, razvoja, dijagnostike i tretmana. Protivi se svakom obliku diskriminacije i podrzavam različitost.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…