Dojenje tokom trudnoće da ili ne?

Dojenje tokom trudnoće

Dojenje tokom trudnoće? Šta u situaciji kada ste trudni a dojite dete,  treba li prekinuti dojenje? Kakav je uticaj dojenja na nerodjenu bebu? Dojenje delimično štiti od naredne trudnoće, ali telo svake žene je specifično. Neke žene lako zatrudne dok još doje; uvođenje nemlečne hrane ili duži razmaci između podoja, kada dete počne noću da spava duže od četiri sata, mogu da budu okidač za ovulaciju.

Dojenje tokom trudnoće, da ili ne?

Da li se i dalje proizvodi dovoljno mleka? Pitate se da li možete da nastavite dojenje tokom trudnoće, ili čak i kasnije. Verovatno će  vam savetovati da prekinete dojenje. Nekada majka, ili dete, odluče da postepeno prekinu dojenje tokom trudnoće. Neki, međutim, nastavljaju tokom cele trudnoće, naročito ako je beba još mala i trudnoća neplanirana.

Dojenje tokom trudnoće

Kakav je uticaj na nerođeno dete ako dojim dok sam trudna?

Tokom normalne trudnoće koja protiče bez komplikacija nema dokaza da dojenje može da ugrozi trudnoću. Oprez se savetuje ako je majka prethodno imala pobačaj ili prevremeni porođaj, mada je mala verovatnoća da će do toga doći zbog dojenja.

Postoji bojazan da nerođeno dete neće dobiti dovoljno hrane koja mu je potrebna. Izgleda da su potrebe nerođene bebe na prvom mestu, i da ona dobija sve što joj je potrebno, ako se majka dobro i kvalitetno hrani.

Dilema je, takođe, da li će nova beba dobiti dovoljno kolostruma. Izgleda da dojka automatski počinje da proizvodi kolostrum krajem trudnoće. Ukus kolostruma (više slan nego zrelo mleko) može da pomogne odbijanje starijeg deteta od dojke.

Dojenje tokom trudnoće

Kako ću se ja osećati?

Dojenje tokom trudnoće može da ima različite prateće efekte. Neke majke navode da im se jutarnja mučnina pojačava tokom podoja, verovatno zbog lučenja hormona, gladi, žeđi ili umora. Možda će vam bradavice postati preosetljive zbog hormona trudnoće; obratite pažnju na dobar položaj za dojenje i dobro prianjanje bebe na dojku.

Da li se i dalje proizvodi dovoljno mleka?

Ako je vaša beba mlađa od devet meseci, dobro se hranite i nudite detetu da sisa kad god želi, dobri su izgledi da se održi potrebna količina mleka. Nekada hormoni trudnoće utiču na smanjenje proizvodnje mleka; svakako je potrebno da se konsultujete sa lekarom.

Prekinuti dojenje ili ne ako sam trudna?

Ako se odlučite na prekid dojenja, trudite se da on bude postepen. Ukoliko vaše dete odluči da prekine dojenje, normalno je da osetite krivicu što ste trudnoćom ubrzali ovaj proces ili žaljenje zbog gubitka specifične veze koju ste imali sa detetom. Možda će vas brinuti da li ćete voleti drugo dete ovoliko koliko volite prvo ili kako će te fizički izdržati napore trudnoće uz malo dete i kasnije oba deteta.

Pokušajte da se usresredite na novu bebu i vezu koju ćete svi zajedno imati. Vaša druga i sledeće trudnoće su poseban period. Osećaćete više samopouzdanja u svojoj ulozi majke, jer ste već uspešno rodili i dojili dete.

Dojenje tokom trudnoće

Tandemsko dojenje

Postoji mogućnost da dojite oba deteta nakon porođaja. Nekada starije dete koje je prekinulo dojenje tokom trudnoće posle rođenja bebe traži da i ono nastavi sa dojenjem. Tandemsko dojenje je moguće i neka stručna udruženja ga preporučuju /Australijska asocijacija za dojenje/.

Moje lično mišljenje je da nova beba zaslužuje da mu se majka posveti na isti način kako se posvetila i prvom detetu. Čini mi se da je najbolje da se dojenje postepeno prekine do kraja trudnoće, tako da novorođenče dobije svoj kolostrum, dovoljnu količinu mleka i svoju mamu samo za sebe, bar tokom dojenja. Ima mnogo načina da se starijem detetu, koje u tom trenutku retko kad ima manje od godinu dana, pruži ljubav i omogući fizička bliskost sa majkom.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...