Domaće ili industrijske kašice? Koliko beba treba da pojede?

Roditelji se često pitaju da li je kućno spremljena hrana najbolja za njihovu bebu, ili je mudrije kupovati gotovu. Istina je da su oba izbora sigurna, odgovarajuća i hranljiva sve dok roditelji biraju mudro, uvode korektno i oprezno.

Kućno spremljena hrana pomaže nam da obezbedimo kvalitetnu hranu za bebe. Spremanje hrane za odojče u kućnim uslovima iziskuje veći napor i vreme, ali je ta hrana ukusnija i može se do detalja kontrolisati njen sastav. Izuzetak su žitarice jer kućno spremljene nisu obogaćene gvožđem.

Industrijske kašice u teglicama su praktične, odgovarajuće su strukture za odojče i u malim su porcijama. Zgodne su za hranjenje van kuće, ali često sadrže više vode, skroba i šećera nego one spremljene u kućnim uslovima. Ti dodaci nisu opasni, ali zauzimaju mesto zdravijim sastojcima i razblažuju nutritivni sadržaj hrane. Kašice su zgusnute kukuruznim skrobom ili pirinčanim brašnom. U neke se dodaje so i šećer da bi se popravio ukus. Većina industrijski spremljene hrane odgovara preporukama evropskog udruženja za pedijatriju, gastroenterologiju i ishranu (ESPGHAN). Industrijske kašice obuhvataju žitarice, povrće i voće, meso i mešanu hranu. Pojedinačne kašice, kao povrće, voće ili meso obezbeđuju više hranljivosti od kombinacija. Pojedinačno meso i povrće može se mešati međusobno, ako beba voli te ukuse. Uzmite dovoljno hrane iz teglice za obrok i stavite u drugu posudu. Ako je potrebno još kašice uzmite novu kašičicu.

Da bi se izbegle alergijske reakcije treba u početku davati kašice od pojedinačnog povrća i voća na 3 – 5 dana, a kasnije kad se beba navikne na nekoliko pojedinačnih, dati kombinovano.

Naravno, ukus sveže pripremljene domaće kašice će uvek biti superioran.

Očiledna prednost pravljene kašice je što znate tačan odnos sastojaka u njoj, kao i afinitet vaše bebe prema određenoj namirnici.

Ako obezbedite svežu hranu u odojačkom uzrastu formiraćete ukus deteta da radije jede svežu hranu i kasnije u životu.

Serviranje domaće hrane u početku pomoći će bebi da lakše prihvati nove ukuse i konzistenciju hrane . Priprema kod kuće omogućava vam da dodate začine, kombinujete ukuse i lako uvodite nove teksture učinivši obrok vaše bebe neodoljivim.

Priprema hrane za bebe kod kuće obezbeđuje najbolji mogući start i potpunu kontrolu nad bebinom ishranom. Što se više budete uključili u to šta vaša beba jede, više ćete uticati na stvaranje zdravih navika u ishrani.

Koliko beba treba da pojede za obrok?

Iako su preporuke pedijatara različite, roditelji treba da dozvole odojčetu da odluči koliko će pojesti. Uloga roditelja je da odabere šta će beba jesti a beba bira količinu.
milupa
Prim. dr med. Jasminka Komnenović

PROMO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...