Grčevi – Šta Možete Učiniti?

0

Grčevi su veoma česta pojava kod beba. Trpeći bolove, odojče zauzima karakterističan položaj: privlači noge trbuhu, šake su stisnute u pesnice, stomak je uglavnom naduven, a lice crveno. Šta možemo učiniti?

  1. U sredini podoja (hranjenja) možete podići bebu na rame i potpuno je ispružiti, uz eventualno lupkanje po leđima kako bi izbacilo višak vazduha iz želuca.
  2. Na bebu može delovati umirujuće nošenje u naručju ili nosiljci, uz nežno ljuljanje. Tako se ostvaruje veći kontakt tela majke sa bebom, koja oseća otkucaje majčinog srca.
  3. Bebu možete utopliti, da bi se prijatnije osećala. Zamotajte bebu u ćebence pa je možete i ljuljajti u kolicima ili kolevci.
  4. Masirajte bebin stomak u smeru kazaljke na satu, prethodno namazan bebi uljem. Ili možete staviti na bebin stomak prethodno zagrejanu pelenu i nežno je masirati.
  5. Specijanim dodacima ishrani koje sadrže probiotske bakterije izolovane iz majčinog mleka (Lactobacillus reuteri Protectis) može se postići ravnoteža u crevnoj mikroflori, pospešiti bolje varenje i resorpcija hrane i smanjiti pojavu grčeva kod bebe.
  6. Lakša eliminacija vazduha iz creva progutanog tokom dojenja, može se postići kraćim ležanjem na trbuhu ili nošenjem na podlaktici u potrbušnom položaju. Lekovi koji sadrže simetikon usitnjavaju mehure vazduha i olakšavaju njegovo izbacivanje.
  7. Pevajte bebi pesmice ili joj pričajte, ali tiho, kako bi se zainteresovala i prestala da plače da bi vas čula.
  8. Dok dojite bebu pokušajte da iz svoje ishrane izbacite hranu koja dovodi do nadimanja (pasulj, grašak, kupus), izbegavajte unos gaziranih pića, kafe, bibera, čokolade, ljute paprike i  ljutih začina.

PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.