Grip u Trudnoći – Kako se Leči?

0

Dok je za curenje nosa i kašalj dovoljno koristiti kućnu apoteku, grip je nešto ozbiljnija bolest pa na nju treba obratiti veću pažnju.

Budući da je u trudnoći majčin imunitet oslabljen, odnosno “preusmeren” na dete, nije retkost da u jesenjim i zimskim mesecima oseti nešto jače i češće simptome prehlade.

Koji su simptomi gripa?

Trudnice, a posebno prvorotke, sklone su paničiti za svaku prehladu, kašalj ili temperaturu s obzirom da je lečenje u trudnoći ograničeno, a beba na udaru svega što majka konzumira. Bapske priče o smrti ploda uzrokovanoj gripom i visokom temperaturom nepotrebno uznemiruju majke pa, je o svakoj zdravstvenoj anomaliji najbolje razgovarati isključivo s izabranim doktorom i ginekologom.

Ukoliko još uvek idete na posao i niste uzeli trudničko, morate na bolovanje, čim se jave prvi simptomi prehlade i gripa. Navikli smo da ne odustajemo od posla ako malo kašljemo ili ako nam curi nos, ali to pravilo ne sme da važi u trudnoći. Znajte da su trudnice mnogo osetljivije i nemojte nikako da idete na posao ukoliko imate i najmanje znake prehlade ili virusnog oboljenja.

Grip ćete od prehlade razlikovati po intenzitetu simptoma.

  • Klasična drhtavica,
  • temperatura koja prelazi 38 celzijevih stepeni,
  • bolno grlo, sekret u grlu i nosu,
  • mučnina,
  • glavobolja,
  • a ponekad i probavne i želučane manifestacije bolesti.

Znatno intenzivnija bolest od prehlade, grip je trudnicama posebno naporan jer, osim što fizički iscrpljuje telo, stvara i psihički stres da će se zbog gubitka tečnosti, visoke temperature ili jakog kašlja nešto dogoditi bebi.

Simptomi i kako se leči grip u trudnoći (2)

Jedinu realnu opasnost od gripa predstavljaju visoka temperatura i dehidracija.

Iako su trudnice navikle na nešto povišeniju konstantnu telesnu temperaturu, sve što prelazi 38 stepeni stvara opasnu atmosferu za majku i dete.

Tako visoku temperaturu obavezno je skidati što pre, a za početak je poželjno to činiti što prirodnijim metodama.

  1. Nekoliko tuširanja mlakom vodom (hladna voda izazvaće drhtavicu, naglo hlađenje, ali i brz povratak temperature, stoga je mlaka voda preporučljivija),
  2. stavljanje hladnih obloga na čelo, vrat, ramena i noge,
  3. metode preznojavanja u blažim će slučajevima biti dovoljne.

Ukoliko temperatura ne jenjava, trudnice ne bi smele uzimati lekove na svoju ruku ali ako je riječ o noćnim temperaturama i bolovima u glavi, tableta paracetamola neće štetiti trudnicama a sigurna je za dete.

Često dolazi do dehidracije kod trudnica?

Osim snižavanja temperature, rehidracija je ključna, posebno ako povraćate ili imate prolive. Mlaki čaj šipka i hibiskusa u sitnim gutljajevima hidriraće vas i oporaviti želučanu i crevnu sluzokožu, a ukoliko nemate želučanih tegoba, obična ili mineralna voda, razblaženi čaj s medom ili topla limunada osvežiće organizam i pomoći u snižavanju povišene temperature.

Prevencija gripa

Grip je najbolje sprečiti na vreme pa svakodnevna konzumacija probiotika, đumbira, meda i limuna u sezoni gripe ne može biti na odmet, a nema negativnih uticaja na plod.


Simptomi i kako se leči grip u trudnoći (1)
Ukoliko je bolest bila brža od vas, ne bojte se i ne pokušavajte živeti preoprezno zbog straha da će detetu biti loše. Reč je o sezonskoj zaraznoj bolesti koju samo treba istrpeti. Komplikacije gripa nisu bezopasne i ukoliko osetite da ne možete doći do daha ili da se simptomi ne povlače duže vremena, svakako ponovo obavestite doktora, ali ukoliko bolest napreduje svojim tokom, nema razloga za paniku.

 

Odmor je neophodan ali zatvaranje u kuću u sezoni gripa nije preporučljivo!

Najbolja prevencija je izbegavanje natrpanih prostora, javni prevoz koristiti što je manje moguće, a nakon kontakta s potencijalno zaraženim osobama, dobro oprati ruke i ne prinositi ih ustima.

Ukoliko je vaše starije dete u vrtiću, dobro bi bilo da ga tata ili neko drugi dovodi i odvodi iz vrtića kako biste izbegli kontakt s potencijalnim prenosiocima zaraze.

Share.

About Author

Comments are closed.