Intimna Higijena u, i Nakon Trudnoće

0

Održavanje intimne higijene u trudnoći i posle trudnoće  je važno za žene, osim što su čiste i sveže,  time se  sprečavanju zdravstvenih problemi

intimna higijena (2)

Da li se higijena u trudnoći razlikuje?

Higijena genitalne regije u trudnoći ne treba da se razlikuje od higijene van trudnoće.

Dovoljno je jedanput dnevno pranje sredstvima koje inače koristi žena, preporučuje se da to budu prikladna sredstva za intimnu regijuObični sapuni ili gelovi za tuširanje nisu adekvatni za delikatne delove.

Nije poželjna preterana higijena (pranje više puta dnevno i pranje agresivnim sredstvima), zbog isušivanja kože genitalne regije. Koristite blage sapune, šampone i gelove za intimnu negu koji neće remetiti normalnu floru ni izazvati iritacije.

 

 

 

O čemu voditi računa?

Perite samo površinu vagine, jer vagina ima sposobnost samočišćenja, pa zato nije neophodno pranje unutrašnjosti (može biti štetno). Pri tome, mlaz vode ne usmeravajte direktno, već neka voda teče odozgo prema dole, da biste sprečili ulazak bakterija u unutrašnjost.

Šta ne treba koristiti?

Ne koristite sunđere ili rukavice, mogu oštetiti sluzokožu. Brišite se spreda ka nazad, suvom čistom krpom (peškirićem).

Kada da, ali kratak boravak u kadi!

Kada da, ali kratak boravak u kadi!

Intimne delove perite i pre i poslije seksualnog odnosa. Pored toga, i vaš partner treba da  održava dobru intimnu higijenu. Važno je napomenuti da ne treba menjati prašak i omekšivač za veš u trudnoći, kako bi se izbegle alergijske reakcije.

 

Šta ne treba koristiti posle porođaja?

Posle porođaja, kada vam se pojavi redovan mesečni ciklus,  u dužem periodu, nemojte koristiti tampone. Kada ih počnete koristiti (ukoliko je to vaš izbor), menjajte ih redovno u toku dana, zato što mogu da prouzrokuju infekcije. Nije preporučeno korišćenje tampona noću i nikako ne koristite tampone ako imate infekciju.

Šta pomaže?

Takodje postoje kreme i gelovi koji pomažu očuvanju normalnog nivoa ph vagine, koji je neophodan da bi  se normalne-saprofitne bakterije, kao što su laktobacili (probitoske bakterije), razmnožavale i sprečavale da dodje do infekcije (to je normalan odbrambeni mehanizam vagine). Razni sojevi laktobacila-poznatih kao dobre bakterije vagine su normalni stanovnici vagine i štite je od infekcija, kada se njihov broj smanji lakše dolazi do infekcije.

Share.

About Author

Comments are closed.