Pod terminom mleko podrazumeva se kravlje mleko. Postoje, i u ishrani se koriste, različite vrste mleka: kozije, ovčije, bivoličino, mleko magarice, kao i razne vrste mleka biljnog porekla. Znači, za sve ostale vrste mleka potrebno je naglasiti poreklo.
Kravlje mleko je kompleksna namirnica. Značajan je izvor esencijalnih nutrijenata: biološki vrednih proteina, kalcijuma, fosfora, kalijuma, izvor vitamina A, D i B grupe. Mleko je namirnica u kojoj je odnos kalcijuma i fosfora najpovoljniji, a iskoristljivost kalcijuma izuzetno dobra. Proteini mleka, uz visoku biološku vrednost, imaju i veoma dobru iskoristljivost.
Potrebno je naglasiti da, na sastav kravljeg mleka utiču hrana, rasa i zdravstveno stanje životinje. Iz tih razloga, veoma je važno da trudnice koriste mleko poznatog porekla i proverenog kvaliteta.
Postoji čitav spektar proizvoda od mleka ali je za trudnice poželjna upotreba mleka, a posebno mlečnih proizvoda sa smanjenim sadržajem masti i to fermentisanih proizvoda (jogurt, kiselo mleko, kefir) kao i različitih vrsta sireva.
Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju tri šolje mleka, jogurta ili kiselog mleka i u okviru jednog obroka, oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.
Šta je potrebno znati?
Postoje osobe koje, iz određenih razloga, imaju netoleranciju na laktozu (mlečni šećer) i koje ne mogu da konzumiraju mleko. Takođe, mlečnim mastima se pripisuje izraženo aterogeno dejstvo, odnosno smatraju se faktorom rizika nastanka ateroskleroze. Zbog toga se preporučuje upotreba mleka i mlečnih proizvoda sa sniženim sadržajem masti.