Kada i Kako Dojiti Bebu

0

Preporuka je da beba sisa na zahtev. Podoji su u prvim danima učestali i kraći. Značaj prvog kontakta očima majke i bebe se ne može dovoljno naglasiti.

Zato se, ukoliko stanje majke i bebe dozvoljavaju, beba smešta u sobu zajedno s majkom. Beba se podstiče da sisa ukoliko spava duže od tri sata; noćni podoji su takođe veoma važni.

Prvi kontakt očima majke i bebe

To je momenat koji majka nikada neće zaboraviti. Zato je važno da majka nakon porođaja uzme svoju bebu u naručje što je pre moguće. Ovaj intenzivni trenutak često majku definitivno opredeli za dojenje. Kontakt koža na kožu pruža bebi toplotu i sigurnost i predstavlja prvi korak u uspostavljanju čvrste emocionalne veze majke i bebe.

Kao i majka, beba je u prvim satima posle rođenja aktivna, u stanju pojačane budnosti, izoštrenih čula (naročito čula dodira, mirisa i ukusa). Zato je važno da se omogući prvi podoj u okviru prva dva sata nakon rođenja.

Kako i Kada Dojiti Bebu (2)

Položaj za dojenje takođe je važan?

Prvih dana preporučuje se ležeći položaj; kasnije se beba doji u sedećem položaju. Nova saznanja o anatomiji dojke dovela su do preporuka da beba sisa u različitim položajima, da bi ispraznila sve delove dojke. Zadatak osoblja je da majci pokaže tehniku dojenja i da je zatim nadgleda i pomaže (i pohvali za svaki uspeh!). Od presudnog je značaja da majka zauzme udoban položaj, da bi mogla da se opusti i posveti bebi.

 

Iako je dojenje prirodan način hranjenja bebe, sam proces je veština koja se uči i zahteva vežbu od strane majke i bebe. Nikako se ne preporučuje dojenje u stojećem položaju ili dok majka sedi na ivici kreveta!

Mame se pitaju uvek za količinu mleka, da li je dovoljna?

Želudac novorođenčeta je mali pa ne može da primi veliku količinu mleka. Majčino mleko je po sastavu takvo da se vrlo brzo vari, unutar 90 minuta, pa dete ubrzo opet postaje gladno. Svaka beba je od samog rođenja ličnost za sebe; čak i veoma male bebe imaju svoje navike u vezi hranjenja, kao i odrasli. Neke bebe sisaju 6-8 puta dnevno, dok druge vole češće da „prezalogaje“ pa imaju 12-14 obroka. Mnogi roditelji pokušavaju da uvedu rutinu u hranjenje bebe od ranog uzrasta, da bebu „uobroče“. Međutim, pokazalo se da bebe najbolje napreduju ako roditelji prate njihove potrebe. Uvek zamislite sebe u sličnoj situaciji: ako ste žedni, da li biste voleli da čekate dok neko drugi ne odluči da je vreme da dobijete nešto za piće, koliko možete da popijete i za koje vreme?!

Nekada izbor ne možemo prepustiti bebi?

Pospane i pasivnije bebe (naročito prevremeno rođene, bebe sa malom težinom na rođenju ili one koje su imale neki zdravstveni problem),  treba buditi na tri sata, prepoviti je da bi se razbudila, pokušati kontakt „koža na kožu“ da bi aktivnije sisala i češće kontrolisati težinu.

Share.

About Author

Comments are closed.