Koje su Prednosti Emajliranog Posuđa kod Pripreme i Čuvanja hrane? – O Posudju Metalac – Trudnoća i Zdravlje

0

Drage trudnice, radujemo se druženju na fotokonkursu NajFoto Trudnica za maj mesec. Za prvu izabranu fotografiju, nagrada je  dečiji set emajliranog posudja Metalac.

Zna se da su zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspoloženje u svakoj porodici direktno uslovljeni načinom ishrane. Na kvalitet ishrane, pored dobrog izbora i kombinovanja namirnica u dnevnom meniju,  utiče i način pripreme i posuđe u kome pripremamo i čuvamo hranu.

Emajlirano posudje Metalac, nagrada na fotokonkursu NajFoto trudnica za maj mesec.

Dizajn posudja  stvara posebnu atmosferu i toplinu u porodici

Emajl je u stvari staklo, tehnološkim postupkom „prilepljeno“ uz metal. Ako ga dobro čuvate, kvalitetno emajlirano posuđe Metalac, trajaće godinama. Metalčevo emajlirano posuđe je čuveno po dobrom dizajnu, pa i ako ste ga oštetili i više nije za kuhinjsku upotrebu, ostaće kao sjajna uspomena, i dekorativna saksija za muškatlu ili drugo cveće. 

Posuđe koje čuva zdravlje – Prednosti emajliranog posuđa kod pripreme i čuvanja hrane

Kratki izvodi iz zaključaka studije, Inovacionog centra Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, o kvalitetu emajliranog posuđa za čuvanje hrane proizvedenog u Metalcu, završene marta 2016. god. Na čelu istraživačkog tima bila je prof. dr Ljubinka Rajaković, profesor Analitičke hemije na Katedri za analitičku hemiju i kontrolu kvaliteta.

Emajlirano posudje Metalac, nagrada na fotokonkursu NajFoto trudnica za maj mesec.

»Metalčeve bebe i deca »

 

–        Ključni zaključak Studije je da emajlirano posuđe za čuvanje hrane, Metalac, ima izuzetno visok kvalitet i da ne postoji rizik od bilo kakvih štetnih posledica po zdravlje ljudi ili životnu sredinu.

Ispitana su 22 ključna parametra kvaliteta: joni teških metala, ukupna migracija jona, sadržaj organskih jedinjenja (amina, fenola i ftalata).  Ispitana je migracija jona teških metala na različitim uslovima čuvanja hrane: od povišene sobne temperature (40 oC), do desetodnevnog čuvanja u frižideru i zamrzivaču i dokazano je da emajlirano posuđe Metalac ima viši kvalitet i u odnosu na emajlirano posuđe za čuvanje hrane drugih proizvođača.

– Tajna visokog kvaliteta emajliranog posuđa je u njegovoj strukturi, koja je slična strukturi stakla.  Staklo je apsolutno inertan i nereaktivan materijal u dodiru sa hranom. Staklena ambalaža se smatra najzdravijom za čuvanje hrane.  Emajl je u suštini obojena staklena masa, tako da je emajlirano posuđe, pored stakla najbolje za pripremanje i čuvanje hrane.  Izuzetne karakteristike za čuvanje hrane emajliranog posuđa zasnovane su na glatkom, neprozirnom sloju emajla koji ne dozvoljava nastajanje ili zadržavanje bakterija. Prilikom pripreme hrane emajl ne reaguje sa kiselim ili baznim jedinjenjima koja se nalaze u hrani.  Jednom pripremljena hrana ne bi trebalo dugo da stoji na sobnoj temperaturi jer se na toploti se razvijaju bakterije koje su svuda oko nas. Pošto se emajlirano posuđe brzo hladi, može se jednostavno poklopiti i staviti u frižider ili zamrzivač. Sve navedene karakteristike čine ovo posuđe zdravstveno superiornim u odnosu na druge vrste posuđa.

Sjajan izbor za Vaše mališane

Emajlirano posudje Metalac, nagrada na fotokonkursu NajFoto trudnica za maj mesec. Emajlirano posudje Metalac, nagrada na fotokonkursu NajFoto trudnica za maj mesec.

Malo posuđe iz Metalca, za buduće velike ljude

Zašto je Metalac lider u proizvodnji emajliranog posuđa?

U fabrici posuđa Metalac, koja je jedan od najboljih proizvođača emajliranog posuđa u Evropi, koriste se najkvalitetnije sirovine za proizvodnju emajla, renomiranih proizvođača, a proces emajliranja se vrši slojevito sa više nanosa po strogo kontrolisanom tehnološkom postupku nanošenja emajla i pečenja na tempraturi od 820℃.

O čemu treba voditi računa?

Potrebno je malo opreza i nežnosti pri korišćenju emajliranog posuđa. Nepažljivim rukovanjem, a posebno udarcem, emajl može da se ošteti.  Takođe, nije dobro zagrevati praznu emajliranu posudu, a još manje tako zagrejanu šokirati hladnom vodom.

Share.

About Author

Comments are closed.