Kombinacija dojenja i hranjenja na flašicu

0

Zašto kombinovati dojenje i hranjenje na flašicu?

Mame koje se odlučuju na kombinovano hranjenje  bebe kažu da je ono najbolje: njihove bebe i dalje dobijaju najbolje majčino mleko, a opet, ako su u pokretu, hrane bebe na flašicu. Kombinovanje dojenja i hranjenja na flašicu takođe dozvoljava i partneru da učestvuje u bebinom hranjenju, naročito tokom noći. Međutim, što ređe dojite Vašu bebu, to manje mleka Vaše telo proizvodi, a može biti veoma teško vratiti se samo na dojenje. Kombinovano hranjenje predstavlja veoma važnu odluku, pa Vam savetujemo da je ne donosite bez konsultacije sa Vašim lekarom.

Kada početi sa kombinovanjem dojenja i hranjenja na flašicu?

Ne bi trebalo razmišljati o kombinovanom hranjenju sve dok se ne uspostavi rutina dojenja – okvirno, za to je potrebno između šest i osam nedelja. Ukoliko uvedete hranjenje na flašicu pre nego što je uspostavljena rutina dojenja, može doći do toga da se Vaša beba navikne na hranjenje na flašicu i da potpuno prestane da sisa. Ukoliko sačekate da prođe neko vreme, manja je verovatnoća da će Vaša beba biti zbunjena, a Vaše telo će imati vremena da shvati koliko mleka treba da proizvodi i koliko često je Vašoj bebi ono potrebno.

Pre nego što počnete da kombinujete dojenje i hranjenje na flašicu

Dobro razmislite o tome kada želite da dojite bebu, a kada da joj dajete mlečnu formulu. Uspostavljanje rutine u dojenju će pomoći Vašim grudima da proizvode dovoljne količine mleka u pravo vreme. Samo zapamtite da je važno da ne žurite i da date vremena Vašem telu da se prilagodi.

Prim. dr med. Jasminka Komnenović

Aptamil 3&4 logo novi

 

 

 

 

 

 

PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.