Lečenje Anemija Usled Nedostatka Gvoždja

0

U zavisnosti od vrste anemije, zavisi kako će se lečiti i koliko će vremena biti potrebno. Šta je sve razlog anemije usled nedostatka gvoždja i drugo.

Anemija najčešće nastaje zbog nedostatka gvožđa, koje može biti posledica :

-nedovoljnog unošenja gvožđa,

-loše apsorpcije gvožđa u organizmu, 

-povećanog gubitka gvožđa iz organizma, i

-povaćane potrebe organizma za gvožđem.

Anemija, koji su sve razlozi anemije usled nedostatka gvožđa (1)

Šta je razlog anemije? 

Pri lečenju anemije zbog nedostatka gvožđa, o kojoj ćemo govoriti, potrebno je saznati razlog  nastanka, kako bi se mogla adekvatno lečiti. Ostali oblici anemija zahtevaju specifično lečenje, koje je vrlo često povezano sa lečenjem drugih bolesti koje su izazvale anemiju.

Ishrana

Ono što je potrebno da se napomene je da je najčešči deficit u ishrani nedovoljno unošenje gvožđa, sa čim većina nije upoznata i smatra da se hrani namirnicama koje imaju dovoljno gvožđa.

Samo se 10% gvožđa apsorbije iz hrane i to treba imati na umu. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna i da budu zastupljene namirnice bogate gvožđem kao što su  meso (sve vrste crvenog mesa naročito konjsko), zeleno povrće (spanać, zelena salata, kopriva, mladi luk,..), cvekla, crveno voće (borovnice, kupine, aronija, ribizla,..).

Najbolje je jesti sveže sezonske namirnice bogate gvožđem, obzirom da ima dovoljno takvih namirnica u toku cele godine. Ako to nije uvek moguće onda ih treba koristiti u što manje termički obradjenim oblicima.

Anemija, koji su sve razlozi anemije usled nedostatka gvožđa (4)

Suplementacija – oralna terapija

Kada se postavi dijagnoza anemije zbog nedostatka gvožđa, mora se pored ishrane namirnicama bogatim gvožđem koristiti i oralna terapija preparatima gvožđa. Na tržištu postoji dosta različitih preparata gvožđa u pogledu oblika i doze, zato je najsigurnije konsultovati se sa lekarom za preparat i preporučenu dnevnu dozu, kao i dužinu korišćenja.

Neki preparati mogu izazvati neželjene efekte kao što su: mučnina, gađenje, tamna stolica, zatvor, prebojenost zuba i drugo. Ako se to pojavi potrebno je otići kod lekara i  prijaviti, kako bi se promenio preparat. Neželjeni efekti nekada zavise i od doze preparata i dužine korišćenja, tada se preporučuje ili kratko smanjenje doze, ili promena preparata. Većina preparata gvožđa kojih danas ima na tržištu se dobro podnosi, i ako se pojave neželjeni efekti uglavnom su blagi.

Bolje usvajanje  gvoždja

U cilju bolje apsorpcije gvožđa iz oralnih preparata preporučuje se istovremeno uzimanje vitamina C. Neki preparati u sebi sadrže i vitamin C a mogu sadržati i folnu kiselinu, koja ima ulogu u lečenju lakše anemije.

Drugi razlozi anemije

Smatra se da su isto tako česte anemije usled povećanog gubitka gvožđa iz organizma, kao i usled nedovoljnog unošenja ishranom. Često je razlog krvarenje iz organa za varenje kod postojanja šuljeva, čira, i drugog,  koje se ne primećuje i može dovesti do hronične anemije čak i težeg stepena.

Zato je važno otići jednom godišnje kod lekara opšte medicine na sistematski pregled i uraditi laboratorijske analize.

Kod hronične anemije uzrokovane gubitkom gvožđa iz organizma malih količina krvi dugotrajno, organizam može da se privikne da toleriše gubitak mase crvenih krvnih zrnaca i do 50% a da se ne pojave simptomi. Lečenje podrazumeva  otklanjanje razloga gubitka krvi uz istovremenu nadoknadu gvožđa.

trudnica ima povećane potrebe za gvožđem

Povećane potrebe organizma za gvožđem

Ovakve potrebe, postoje u periodu odojčeta male dece, zatim dece u pubertetu, trudnica i porodilja kao i kod hroničnih težih bolesti i malignih bolesti. Potrebno je u tim periodima povećati unos gvožđa u organizam kako ne bi došlo do anemije. Smatra se da je potrebno u trudnoći i periodu dojenja unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.

Koliko traje terapija ?

Lečenje anemije se prema preporuci lekara započinje oralno (ako nisu teški oblici anemije u pitanju) i traje koliko je potrebno, a kontrola krvne slike se radi najmanje dva dana nakon prestanka uzimanja preparata kako bi se dobila stvarna slika laboratorijskih pokazatelja. U slučaju da je došlo do popravljanja krvne slike i nivoa gvožđa u krvi, potrebno je još dva meseca koristiti preparate kako bi se popunili depoi gvožđa u organizmu. U slučaju da je anemija težeg stepena potrebna je transfuzija krvi.

U cilju prevencije anemije vodite računa o ishrani i idite na godišnji pregled kod svog lekara i kada nemate nikakve tegobe.

Anemija, koji su sve razlozi anemije usled nedostatka gvožđa (2)

Odmor i anemija

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate krvnu sliku, boravak na planini (do 1000 – najviše 1200 metara nadmorske visine),  je pravi izbor za Vas. Planinski vazduh je suv i lakši za disanje, s manjom količinom ugljen-monoksida, što nas tera da dišemo punim plućima.

Planinski vazduh i nadmorska visina oporavljaju, i uz pravilnu ishranu i suplementaciju, doprineće bržem povećanju broja crvenih krvnih zrnaca.

Share.

About Author

Comments are closed.