Mame često pitaju: Zašto je bebi zelena stolica?

0

Boja bebine stolice najčešće zavisi od dužine njenog zadržavanja u crevima.

Nijansa bebine stolice može varirati od žute, boje senfa, do žutozelene i zelene i to je savršeno normalno. Boja najčešće zavisi od dužine zadržavanja stolice u crevima. Kad se zadrži duže, može imati zelenu boju. Ako beba normalno napreduje i zadovoljna je ovo nije zabrinjavajuće.
Zašto je bebi zelena stolica

Ima nekoliko razloga pojave zelene stolice:

– uzimanje gvožđem obogaćene formule – neke bebe hranjene adaptiranom mlečnom formulom mogu povremeno ili stalno imati zelenu stolicu. Ako je beba zadovoljna i nema opstipaciju, ovo stanje nije za brigu

– žutica – novorođenče koje ima žuticu može imati zelenu ili tamno prebojenu stolicu. Ovo stanje se normalizuje kad se nivo bilirubina vrati na normalu.

– preosetljivost na mleko – neke dojene bebe su veoma osetljive na određenu hranu u majčinoj ishrani. Ako beba ima zelenu sluzavu stolicu, krv u stolici, crvenilo na koži ili stalno bljucka, možda je osetljiva na nešto iz mamine ishrane. Mleko i mlečni proizvodi su najčešći razlog ovakvog stanja. – neravnoteža između „prednjeg” i „zadnjeg“ mleka – razlog da stolica ima zelenu boju leži ponekad u neravnoteži između mleka sa početka i kraja podoja. Mleko na početku podoja je ređe i sadrži manje masti. Kako podoj odmiče mleko postaje masnije, to je tzv „zadnje“ mleko. Bebe koje uzmu više prvog „prednjeg” mleka, mogu imati zelenu stolicu i bolove u trbuhu. Ako beba ima česte kraće podoje, može imati ovaj problem.
milupa

Prim. dr med. Jasminka Komnenović
PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.