Mame često pitaju: Zašto je bebi zelena stolica?

Boja bebine stolice najčešće zavisi od dužine njenog zadržavanja u crevima.

Nijansa bebine stolice može varirati od žute, boje senfa, do žutozelene i zelene i to je savršeno normalno. Boja najčešće zavisi od dužine zadržavanja stolice u crevima. Kad se zadrži duže, može imati zelenu boju. Ako beba normalno napreduje i zadovoljna je ovo nije zabrinjavajuće.
Zašto je bebi zelena stolica

Ima nekoliko razloga pojave zelene stolice:

– uzimanje gvožđem obogaćene formule – neke bebe hranjene adaptiranom mlečnom formulom mogu povremeno ili stalno imati zelenu stolicu. Ako je beba zadovoljna i nema opstipaciju, ovo stanje nije za brigu

– žutica – novorođenče koje ima žuticu može imati zelenu ili tamno prebojenu stolicu. Ovo stanje se normalizuje kad se nivo bilirubina vrati na normalu.

– preosetljivost na mleko – neke dojene bebe su veoma osetljive na određenu hranu u majčinoj ishrani. Ako beba ima zelenu sluzavu stolicu, krv u stolici, crvenilo na koži ili stalno bljucka, možda je osetljiva na nešto iz mamine ishrane. Mleko i mlečni proizvodi su najčešći razlog ovakvog stanja. – neravnoteža između „prednjeg” i „zadnjeg“ mleka – razlog da stolica ima zelenu boju leži ponekad u neravnoteži između mleka sa početka i kraja podoja. Mleko na početku podoja je ređe i sadrži manje masti. Kako podoj odmiče mleko postaje masnije, to je tzv „zadnje“ mleko. Bebe koje uzmu više prvog „prednjeg” mleka, mogu imati zelenu stolicu i bolove u trbuhu. Ako beba ima česte kraće podoje, može imati ovaj problem.
milupa

Prim. dr med. Jasminka Komnenović
PROMO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...