Mogući Problemi u Toku Dojenja

0

Iako divno i tako važno, dojenje, naročito u početku, može da bude praćeno problemima i izazovima. Koje probleme može imati mama koja je odlučila da doji?

Mi smo tim!

Majka i beba moraju da se nauče da rade kao efikasan tim. Najvažnija poruka za majku je da ne odustane ako u početku sve ne funkcioniše onako kako je zamislila.

Oko 10% žena koje prvi put doje ima ravne ili uvučene bradavice, što je posledica nedovoljne elastičnosti mišićnog tkiva koje podiže bradavicu. Nemoguće je proceniti kako će bradavica funkcionisati u toku dojenja samo na osnovu izgleda.Problem je posebno izražen ako je dete malo, slabo, prevremeno rođeno, bolesno. Problem ravnih bradavica posebno je izražen u fazi nadolaženja mleka; najčešće je privremen- elastičnost tkiva se poboljšava, beba jača i unapređuje tehniku dojenja. Silikonska bradavica može da pomogne. Majku u ovom periodu treba podržati, bebi češće kontrolisati težinu da se potvrdi da je dojenje uspešno.

lekovi i dojenje (1)

Ragade 

Najčešće nastaju ako beba sisa previše često (majka pokušava da svaki bebin plač reši stavljanjem na dojku) ili zbog nepravilnog položaj bebe pri dojenju. Uticaj ima i individualna osetljivost. Leče se izlaganjem bradavica vazduhu, negom majčinim mlekom ili preparatima namenjenim za negu bradavica, poštedom jedne dojke, primenom silikonskih bradavica. Važno je i sprečavanje infekcije higijenom ruku, umetaka, higijenom bebinih usta (lečenje soora/mlečca).

 

Krv u mleku?

Ponekad se u prvim danima kada mleko nadolazi pojavi krv u mleku– mleko je braonkasto ili crveno od krvi. Ovo je najčešće bezazleno stanje, koje nastaje zbog postojanja malih izraštaja (papiloma) u mlečnim kanalićima i obično narednih dana, kako se stvara veća količina mleka, ono postaje normalne boje. Zdravstveni radnici će proceniti da li ima potrebe za nekim dodatnim pregledima, kao što je bakteriološki pregled mleka.

Dojke postaju nabrekle, bolne, mleko teško ističe (prepunjene dojke – zapuseni mlečni kanali). Problem najčešće nastaje ako beba sisa manje nego ranije, nema dobar položaj i ne prazni dojku, sisa samo iz jedne dojke, majka ima tesan grudnjak, umorna je ili zabrinuta.

Koliko često dojiti bebu

Savetuje se da dojite bebu na dva sata ili češće. Prvo dajte dojku sa zapušenim kanalima, beba najsnažnije sisa kada je gladna. Dojite bebu u različitim položajima, da se potpomogne pražnjenje svih delova dojke. Nežno ali energično masirajte dojku iznad upaljene regije prema bradavici pre i za vreme podoja . Tuširanje toplom vodom uz masažu ili tople obloge na upaljeno mesto takođe može da pomogne. Proveriti da nije zapušena sama bradavica, ispiranje vodom. Uklonite tesan grudnjak. Spavajte kada i beba spava, zamolite za pomoć članove porodice

vodic-za-majke-koje-doje

Mastitis

Mastitis se najčešće javlja u prvim nedeljama posle porođaja a može i bilo kada u periodu dojenja. Ukoliko se pojave znaci mastitisa (jeza, drhtavica, povišena temperatura) odmah se javiti lekaru da se isključe eventualni drugi uzroci povišene temperature i terapija započne što pre (antibiotike uzimati samo po savetu lekara).

Postupak:

pražnjenje dojke tokom 12 sati; ako se tegobe ne povuku javiti se lekaru.Najvažnije u toku mastitisa je nastaviti dojenje. Ragade povećavaju rizik od infektivnog mastitisa. Prevencija je rigorozna higijena ruku, menjanje umetaka. Ukoliko se mastitis ponavlja, uvek je zahvaćena ista regija, crvenilo i otok ne prolaze, razmotriti postojanje apscesa (preporučuje se ultrazvučni pregled dojke i, na osnovu nalaza, konsultacija hirurga).

Share.

About Author

Comments are closed.