O Čemu Trudnice Posebno Treba da Vode Računa

0

Trudnoća je posebno stanje i osetljiv period u životu svake žene. Zato je potrebna i posebna briga  o zdravlju i nega trudnice.

Ginekolog akušer o najčešćim bakterijskim i gljivičnim vaginalnim  infekcijama trudnica, kako ih prepoznati i šta preduzeti.

Vrlo često na samom početku trudnoće, dok još žena nije sigurna da je trudna, primeti da je vaginalni sekret izmenjen u smislu pojačanog, a da najčešće nije povezano sa svrabom, peckanjem i bolom. Dešava se da to bude razlog javljanja ginekologu, i da se  pri uzimanju anamneze registruje da je ciklus izostao. Obilniji vaginalni sekret koji ne izaziva smetnje ženi je jedan od ranih, nesigurnih znakova trudnoće, a uzrokovan je promenom nivoa hormona u trudnoći. Svakako je važno da se žena obrati ginekologu, koji će nakon pregleda konstatovati da li je posledica infekcije ili je to normalan nalaz.

o čemu posebno trudnice treba da vode računa (2)

Bris koji se radi u prvih tri meseca trudnoće

Tokom trudnoće se i sekret povremeno menja, i vrlo je važno da na svakoj kontroli žena prijavi ginekologu svoje stanje. Od skoro se u prvih tri meseca trudnoće radi skrining na bakteriju-beta hemolitični streptokok, iz razloga što je infekciju tom bakterijom potrebno odmah lečiti jer može dovesti do lošeg daljeg ishoda trudnoće. Uzima se cervikalni i vaginalni bris na BHS (skraćenica ). Ako pacijentkinja ima smetnje uzrokovane pojačanim vaginalnim sekretom i ginekolog konstatuje da je u pitanju infekcija, potrebno je uraditi cervikalni i vaginalni bakteriološki bris ( koji obuhvata i BHS ), kako bi se izolovao uzročnik infekcije i uradio antibiogram, na osnovu koga će se dati odgovarajuća terapija.

U toku cele trudnoće šta tražiti da se proveri

Ovakav pristup se radi tokom čitave trudnoće. Redje se dešava da trudnica ima smetnje, ginekolog konstatuje infekciju a nalaz bakterioloških briseva da je izolovana saprofitna bakterijska flora, ili može pisati da nisu izolovane patogene bakterije ni gljivice. Tada treba uraditi cervikalni bris na chlamidi-u, mycoplasmu i ureaplasmu-specifične mikroorganizme, koji se ne izoluju standardnim bakteriološkim brisevima, već je potrebno tražiti da se uradi bris na njih. Ovi mikroorganizmi mogu dovesti do spontanog pobačaja ili prevremenog pobačaja, te nakon pozitivnog brisa treba odmah započeti sa odgovarajućom terapijom po nalogu ginekologa i kontrolni bris raditi najranije 10 dana nakon završene terapije (što nije slučaj za druge patogene bakterije), ako je negativan treba još dva puta u ne manjem razmaku od mesec dana izmedju ponavljanih briseva uraditi kontrolne briseve kako bi bili sigurni da su izlečene. Smatra se da je potrebno tri uzastopna negativna nalaza u ne manjim razmacima od mesec dana, da bismo mogli da kažemo da je došlo do izlečenja.

o čemu trudnice treba posebno da vode računa

Sve infekcije treba izlečiti!

Ima trudnica koje bi da izbegnu upotrebu antibiotika u trudnoći kada je u pitanju vaginalna ili cervikalna infekcija.

 

Potrebno je napomenuti da svaka nelečena infekcija može dovesti do infekcije plodovih ovojaka i sledstveno prevremenog porodjaja ili pobačaja, a poneke i infekcije samog ploda.

Ginekolog u slučaju infekcije ordinira antibiotike koji se bezbedno primenjuju u trudnoći, kada može samo lokalno (vaginalno), a kada treba i oralno. Uvek je potrebno nakon terapije uraditi kontrolu briseva, da se vidi da li je infekcija izlečena.

Šta treba proveriti u predporodjajnom  periodu?

U poslednjem mesecu trudnoće, u sklopu pripreme za porodilište treba uraditi cervikalni i vaginalni bakteriološki bris, kako bi pri vaginalnom  porodjaju bila isključena mogućnost komplikacija po majku i plod kao posledica vaginalne infekcije.

zdravstveni pregledi u trećem trimestru (2)

Jedna praktična napomena, trudnice koje koriste vaginalno Utrogestan i dobiju vaginalete za terapiju vaginalne infekcije treba da u tom periodu korišćenja vaginaleta utrogestan koriste oralno, ili da utrogestan stavljaju vaginalno ujutru i u podne a vaginalete koriste uveče.

 

 

Higijena genitalne regije u trudnoći ne treba da se razlikuje od higijene van trudnoće. Dovoljno je jedanput dnevno pranje sredstvima koje inače koristi žena, preporučuje se da to budu prikladna sredstva za intimnu regiju. Nije poželjna preterana higijena zbog isušivanja kože genitalne regije. Važno je napomenuti da ne treba menjati prašak i omekšivač za veš kao bi se izbegle alergijske reakcije.

U trudnoći se češće javljaju problemi sa hemoroidima i tada treba u konsultaciji sa ginekologom primeniti terapiju. Svakako je potrebno u tim slučajevima koristiti kašastu hranu, bez mnogo začina, obavezno izbegavati ljuto, i truditi se da se izhranom regulište redovna stolica bez naprezanja. Hemoroidi mogu uzrokovati lakši nastanak vaginalne infekcije i zbog toga je potrebno što pre se javiti ginekologu.

Share.

About Author

Comments are closed.