Potrebe u Prvih 6 Meseci Bebe (za adaptirane formule)

0

Navedene su okvirne preporuke za količinu  adaptiranog mleka po obroku i broj obroka, zavisno od uzrasta deteta, i potreba, do šest meseci.

Imajte na umu da su  potrebe svakog deteta individualne! Uz svako pakovanje mlečne formule priložena je merica i  uputstvo za pripremu (najčešće se jedna merica priprema sa 30 ml vode).

Uzrast odojčeta Prokuvana voda/ml Broj merica Broj obroka na dan
1.    i 2. nedelja    90 3 6
2.    i 4. nedelja  120 4 5
2.mesec  150 5 5
3.    i 4. mesec  180 6 5
5.    i 6. mesec  210 7 7

 

Dokazano je da hranjenje na flašicu povećava rizik od gojaznosti kasnije u detinjstvu i u odraslom dobu. Ovo su neki od saveta kako da predupredite prekomerno hranjenje deteta:

  • Izbegavajte prekomerno hranjenje tako što ćete bebi davati obrok na zahtev, a ne prema rasporedu.
  • Izbegavajte cucle sa širokim otvorom iz kojih mleko teče u mlazu.
  • Držite flašicu u takvom položaju da cucla ne bude sve vreme ispunjena mlekom i da beba ne bude prisiljena da guta bez daha;
  • Posmatrajte bebu kako bi uočili znake sitosti i tako na vreme prekinuli obrok; ne forsirajte dete da pojede celu pripremljenu količinu!
  • Pokušajte hranjene iz šoljice; bebe su vrlo rano spremne da piju iz šolje.

Moguće alergijske reakcije

potrebe za adaptiranom mlečnom formulom za bebe do šestog meseca života (1)

Ako primetite neuobičajene simptome (sitne ospe, otoci, crvenilo…) – idite odmah kod pedijatra! Kada su u pitanju adaptirane mlečne formule, pošto se sve one prave od kravljeg mleka, u njegovom osnovu, zapravo, stoji nepodnošenje njegovih proteina. U tom slučaju detetu se, umesto standardne adaptirane formule, daje specijalna formula sa hidrolizatima koji, zapravo, predstavljaju razložene („usitnjene“) proteine kravljeg mleka, koji, zbog svoje manje veličine, nemaju potencijal da izazovu alergijsku reakciju.

Adaptirane mlečne formule su mamama i njihovim bebama značajno olakšale život i učinile ga kvalitetnijim. U dogovoru s pedijatrom,  izaberite onu koja je najprimerenija stanju vase bebice. Čuvaju se  i pripremaju  na bezbedan i jednostavan način.

Ukoliko ne postoje medicinske indikacije za to da ne dojite, pre odluke o prekidu laktacije razmislite još jednom. Ako imate  problem na početku laktacije, pa je to razlog,  znajte da ih mnoge mame imaju i nemojte se obeshrabriti, jer početni problemi oko dojenja, zaborave se kasnije…

Share.

About Author

Comments are closed.