Povrće pre voća! Potom Meso, Jaja i Mlečni Proizvodi

0

Povrće je izvor minerala i vitamina neophodnih za rast i razvoj deteta. Uvodi se u obliku pirea, prvo povrće blagog ukusa kao što su krompir i šargarepa, a potom bundeva, grašak, tikvice, karfiol, keleraba, kelj, blitva, spanać, brokoli.

Pošto je u bebinu ishranu uvedeno povrće, treba početi sa davanjem voća, prvo u obliku soka (jabuka, breskva), a zatim kaše (jabuka, breskva, kruška, banana).

Povrće se uvodi pre voća jer započinjanje slatkim ukusom može da učini povrće manje ukusnim.

Kiselo voće koje iritira bebin nezreli sistem za varenje se ne preporučuje dok beba uspešno ne prihvati ostalu hranu. Zbog visoke alergenosti, bobičasto voće (jagoda, malina, kupina) se ne uvodi u ishranu do navršenih godinu dana. Odojčad koja pati od konstipacije (zatvora) može da dobije sok od jabuke i u četvrtom mesecu, a kasnije se u tu svrhu koriste sokovi od breskve i kajsije.

Meso, izvor gvožđa

Meso se u ishranu odojčeta uvodi krajem šestog meseca. Količina mleka (dojenja ili adaptirane formule) se smanjuje uvođenjem nemlečne hrane. Važni hranljivi sastojci koje treba nadoknaditi su proteini, gvožđe, B vitamin. Meso je vrlo dobar izvor ovih sastojaka i važan deo ishrane odojčeta u tom periodu.

Gvožđe iz mesa se bolje resorbuje nego iz biljaka, a mali rizik od alergijskih manifestacija će se smanjiti ako se u početku daje ćureće meso umesto pilećeg, i jagnjeće umesto junećeg.

Zbog lakšeg gutanja, meso uvek treba davati zajedno sa povrćem i to najpre pasirano, potom gnječeno, pa seckano.  Posle mesa, u ishranu odojčeta se uvodi žumance (nakon šestog meseca). Preporučuje se tvrdo kuvano, kombinovano sa povrćem ili žitaricama, do tri puta nedeljno. Belance se uvodi posle prvog rođendana, da bi se izbegle alergijske manifestacije.

Mlečni proizvodi, jogurt i meki sirevi se mogu uključiti u ishranu odojčadi u uzrastu od oko sedam meseci.
milupa

Prim. dr med. Jasminka Komnenović

PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.