Predstavljamo Vam MAMAVIT Plus, Dodatak Ishrani za Žene – Za Period Pre, Tokom i Posle Trudnoće – Trudnoća i Zdravlje

0

MAMAVIT Plus, meke kapsule, formulisan je  tako da zadovolji povećane potrebe za vitaminima, mineralima i oligoelementima kod žena pre, tokom i posle trudnoće.

Dobro balansirana ishrana, sprečiće razvoj deficita u toku perioda trudnoće i laktacije, ali je često zadovoljenje nutritivnih potreba za nekim nutrijentima (gvožđe, folna kiselina, jod, vitamin A…) samo putem hrane veoma teško, pa se preporučuje korišćenje dijetetskih suplemenata ili uzimanje fortifikovanih namirnica sa ovim nutrijentima.

MamaVit Plus je najsavremenija formulacija za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje.

Priprema za trudnoću

Sve više se ukazuje na značaj ishrane i načina života žene, za kvalitet folikularne tečnosti i same jajne ćelije, a time i veće verovatnoće da dodje do trudnoće. Mikroelementi su izuzetno važni za kvalitetnu ovulaciju, spermatogenezu, oplodnju, pripremu endometrijuma, nidaciju (vezivanje oplodjene jajne ćelije u matericu)  i rani razvoj trudnoće. Zato je dato na važnosti pri planiranju trudnoće u optimalnim godinama starosti žene, pravilna i raznovrsna ishrana, zdrav način života uz dodavanje suplemenata. Zna se da su mnogi minerali i vitamini neophodni u adekvatnim koncentracijama za sve pomenute procese, a to su: folna kiselina, inozitol, L-arginin, cink, selen i drugi.

Trudnoća

Brojne naučne studije ukazuju da deficit vitamina i minerala ima višestruke posledice na tok i ishod trudnoće. Istraživanja rađena u SAD ukazuju da je nutritivni unos kod populacije trudnica niži od preporučenih vrednosti za sledećih osam nutrijenata: vitamin B6, D, E i folati, gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum.

Da potsetimo, na samo neke od mineralnih materija i vitamina, koje sadrži MamaVit plus:

Potrebe za folnom kiselinom rastu u trudnoći kao odgovor na povećanu eritropoezu kod majke i razvoj fetusa i placente. Nedovoljan unos folne kiseline u trudnoći je povezan s nekoliko negativnih ishoda, uključujući povećan rizik spontanog pobačaja, rupturu placente i defekt neuralne cevi. Preporuke Američkog Instituta za medicinu SAD su da se 400 µg folne kiseline unese preko fortifikovanih namirnica ili suplemenata, a ostalih 200 µg uobičajenom ishranom.

Potrebe za gvožđem naglo rastu posle 20. nedelje trudnoće, kada naglo rastu i zahtevi majke i fetusa. Preporučeni dnevni unos je 27 mg/dan što je značajno više od uobičajenih potreba koje iznose 18 mg/dan. Studije u kojima je praćen uticaj suplementacije gvožđem u trudnoći ukazuju da suplementacija gvožđem u trudnoći ima pozitivan ishod na masu i dužinu novorođenčadi i smanjuje rizik od prevremenog porođaja.

Organizam ne pravi rezerve cinka, a u trudnoći su potrebe za ovim esencijalnim mikronutrijentom uvećane sa 7 na 11mg, odnosno u periodu dojenja na 12 mg na dan. Cink je neophodan za gradivne ćelije vaše bebe i DNK, deobu ćelija i rast tkiva, pa je unos adekvatne količine cinka od suštinskog značaja.

Dnevna doza bakra u trudnoći je 1 mg, a u periodu dojenja je 1,3 mg. Bakar je neophodan je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i ima uticaj na prenošenje nervnih impulsa. Svi organi koji imaju kvalitetno vezivno tkivo, kao što su krvni sudovi i koštana srž, zavise od koncentracije bakra.

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.
MamaVit Plus, nutritivna podrška za žene u periodu pre, za vreme i posle trudnoće.
Period laktacije

Zbog povećanih potreba za skoro svim nutrijentima u periodu laktacije savetuje se povećan unos nutrijenata kroz balansiranu ishranu i putem suplemenata u cilju zaštite odojčadi od nutritivnih deficita.

Iako organizam majke uvek daje prioritet potrebama bebe, ono što je svako važno napomenuti je da način ishrane  majke, kao i njen nutritivni status mogu uticati na sastav mleka, a samim tim i na unos nutrijenata kod odojčadi.

Nutritivne zalihe žena koje doje mogu biti manje ili više ispražnjene u toku trudnoće i kao posledica gubitka krvi na porođaju.

Tako koncentracija hidrosolubilnih vitamina (vitamini B kompleksa i vitamina C) u majčinom mleku zavisi pre svega od majčinog unosa hranom, dok koncentracije liposolubilnih vitamina (vitamini A, D, E i K) u mleku  zavise uglavnom od majčinih rezervi, mada njihov sadržaj može biti povećan i unosom preko hrane i suplementacijom.

Suplementacija gvožđem se često preporučuje kako bi se nadoknadio gubitak usled gubitka krvi u toku porođaja. Međutim, većina majki koje isključivo doje svoju decu  uglavnom imaju amonereju u toku najmanje 6 meseci i na taj način ne dolazi do daljeg gubitka gvožđa preko menstruacije. Može se reći da dojenje ima protektivni efekat na razvoj deficita gvožđa kod majki.

Potrebe za jodom u periodu laktacije se skoro udvostručuju, a  sadržaj joda u humanom mleku je varijabilan i zavisi od unosa joda od strane majke putem hrane. Važno je da nivo joda u majčinom mleku bude odgovarajući kako bi obezbedio neometanu sintezu tiroidnih hormona kod odojčadi. Kako bi se postigla minimalna koncentracija joda u majčinom mleku od 100 mikrograma/l, majka mora postići unos joda od 250 mikrograma dnevno. Američka Asocijacija za Tireoidu preporučuje svim ženama u periodu lakatacije unos od 200 mikrograma joda u obliku kalijum-jodida.
MamaVit Plus, nutritivna podrška za žene u periodu pre, za vreme i posle trudnoće.
Sastav MAMAVIT PLUS kapsula

1 kapsula sadrži:
Omega -3 riblje ulje,  400mg
dokozaheksaenska kiselina (DHA)  250mg
eikozapentaenska kiselina (EPA)   30mg
Vitamin B1 (tiamin-mononitrat)  1.55mg
Vitamin B2 (riboflavin)   1.80mg
Niacin (nikotinamid)   19mg
Pantotenska kiselina (kalcijum-D-pantotenat)  10mg
Vitamin B6 (piridoksin-hidrohlorid)    2.2mg
Biotin (D-biotin)   200mcg
Folna kiselina (Quatrefolic)   800mcg
Vitamin B12 (cijanokobalamin 0.1%)   4mcg
Vitamin C (kalcijum-askorbat)    100mg
Vitamin D3 (holekalciferol)      10mcg
Vitamin E (prirodni D-a-tokoferol)    15mg
Mangan (mangan-sulfat     1mg
Bakar (bakar-sulfat)   1mg
Jod (kalijum-jodid)   200mcg
Selen (natrijum-selenit)   50mcg
Gvožđe (elementarno gvožđe Ferronyl)   28mg
Cink (cink-oksid)    10mg
b-karoten      3000mcg
Magnezijum (magnezijum-oksid)   55.263mg

Kako se koriste Mamavit Plus kapsule:

MAMAVIT PLUS  kapsule se uzimaju jednom dnevno. Treba progutati celu meku kapsulu, bez žvakanja, najbolje posle doručka. Ne uzimati doze veće od preporučenih. Ne treba uzimati duple dnevne doze kako bi se nadoknadila propuštena doza.

Primena  SE preporučuje  ne samo tokom cele trudnoće i perioda dojenja, već i 2-3 meseca posle toga.

MAMAVIT PLUS ne treba da koriste:

–  Osobe preosetljive (alergične) na bilo koji sastojak MAMAVIT-a

–  Osobe koje boluju od vitamin A ili vitamin D hipervitaminoze (stanje nakon unošenja prekomemih količina vitamina Aili D), hiperkalcemije (povišena koncentracija kalcijuma u cirkulaciji), oboljenja praćenih viškom gvožđa u organizmu, perniciozne anemije (poremećaj formiranja crvenih krvnih zmaca) ili poremećaja bubrežne funkcije.

Na šta treba obratiti pažnju:

Posebno obratiti pažnju ako se uz MAMAVIT PLUS koriste drugi preparati koji sadrže vitamin A, D ili E, obzirom da unošenje većih doza od preporučenog dnevnog unosa vitamina A i vitamina D3 tokom trudnoće može da ima štetno dejstvo na plod. Ako je utvrđena trudnoća ili postoji sumnja na trudnoću, a već se koriste drugi lekovi pre upotrebe MAMAVIT PLUS tableta, treba se posavetovati sa lekarom.

Vitamin B2 može da oboji urin žuto, dok gvožđe može da izazove sivo-crnu prebojenost stolice.

Folna kiselina može delimično da koriguje hematološke posledice nedostatka vitamina B12 (pemiciozna anemija), ali ne mora da deluje na propratne neurološke simptome.

MAMAVIT PLUS ne treba uzimati istovremeno sa antacidima (lekovima za određene želudačne tegobe) i određenim antibioticima (tetraciklinima), jer može doći do smanjenog preuzimanja gvožđa iz creva. Ukoliko je upotreba navedenih preparata neophodna, treba napraviti pauzu od 2 sata između uzimanja antacida, antibiotika i MAMAVIT PLUS .

Vitamin B6 (piridoksin) smanjuje dejstvo levodope (terapija Parkinsonove bolesti).

Dodaci ishrani nisu zamena za raznovrsnu i izbalansiranu ishranu.
MamaVit Plus, nutritivna podrška za žene u periodu pre, za vreme i posle trudnoće.
Kako se čuva:

MAMAVIT PLUS tablete čuvati na temperaturi do 25°C, na suvom mestu, zaštićene od svetlosti.

PROMO

Share.

About Author

Comments are closed.