Probiotici – Bebe i Deca

0

Probiotici se definišu kao živi mikroorganizmi koji primenjeni u adekvatnoj količini pokazuju povoljne efekta na zdravlje domaćina.

Bakterije sa probiotskom aktivnošću su uglavnom, ali ne i obavezno, sastavni deo intestinalne mikrobiote, a najčešće korišćeni sojevi pripadaju vrstama iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium.  Kao sastojak suplementa se veoma često može naći i jedna vrsta kvasca koja se takođe ubraja u probiotike, Saccharomyces boulardii.

Probiotici u ishrani dece

Izvor probiotskih mikroorganizmi u svakodnevnoj ishrani su i namirnicama dobijenim postupkom fermentacije kao što su jogurt, pavlaka, kiseli kupus, i određeni mesni proizvodi.

 

 

 

 

Koji je mehanizam dejstva probiotika?

Mehanizam dejstva probiotskih bakterija se zasniva na vraćanju balansa u intestinalnoj mikrobioti. Disbalans u intestinalnoj mikrobioti može dovesti do različitih oboljenja, kako oboljenja gastrointestinalnog trakta tako i do određenih metaboličkih oboljenja.

Primena određenih probiotskih bakterija ispoljava povoljan efekat na zdravlje ljudi interagujući sa mikroorganizmima na mestu delovanja, odnosno antagonizovanjem dejstva patogenih bakterija, ojačavanjem intestinalne mukozne barijere i uticajem na imunski sistem domaćina (stumalacijom specifičnog i nespecifičnog imunskog dgovora).

Suplementacija određenim sojevima probiotskih bakterija se najčešće preporučuju u pedijatrijskoj populacije u cilju:

  • smanjenja kolika i regurgitacije kod novorođenčadi koja su posledica nedovoljno zrele crevne mikrobiote (Lactobacillus reuteri)
  • prevencije i tretiranja infektivnih dijareja (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii)
  • prevencije dijareja izazvanih primenom antibiotika (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii)
  • jačanje prirodnih odbrambenih sposbnosti organizma (određene Lactobacillus i Bifidobacterium vrste).

Što se tiče bezbednosti, probiotici koji se koriste u dodacima ishrani su bezbedni. Primena probiotika je kontraindikovana samo kod imunokompromitovane dece.

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu.

Kada su detetu neophodni suplementi?

Kako zbog načina ishrane i ostalih subjektivnih i objektivnih razloga (zdravstvenog stanja, naprimer), nije uvek moguće da se samo hranom unesu svi neophodni nutrijenti u odgovarajućim količinama, tada je upotreba dijeteskih suplemenata opravdana. Mnoga deca odbijaju kiselomlečne proizvode i piju samo mleko,  i tada su im dodatci ishrani u obliku probiotika dragoceni.

Kiselomlećni proizvodi u ishrani dece 2-7 godina

Da bi se normalno razvijalo, dete od druge do sedme godine života treba dnevno da unese u organizam oko pola litra mleka i mlečnih proizvoda (kiselo mleko, jogurt, pavlaka, sir).

Share.

About Author

Comments are closed.