Refuks ( bljuckanje ) kod bebe – Šta Može Pomoći?

Prirodno je da beba nakon hranjenja vrati malo mleka. To se naziva regurgitacija ili vraćanje sadržaja – deo sadržaja iz želuca se vraća u usta. Refluks (bljuckanje)  je naročito čest tokom prvih 12 meseci života. Obično je blag, ali ako je izraženiji može biti prilično uznemirujući i za vas i za bebu.

Zdrave bebe često vraćaju malo mleka u usta i to je sasvim normalno. Ponekad mogu čak i povraćati. Ova vrsta regurgitacije se najviše javlja u uzrastu od oko 4-6 meseci, a nakon 12 meseci postaje manje učestala ili sasvim prestaje.

Ako vaša bebe ne pokazuje znake da se oseća neugodno i dobija na težini, ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. Ali ako beba redovno povraća, vraća se velika količina mleka i čini se da je uznemirena ili da se nelagodno oseća tokom hranjenja, ona pati od ozbiljnijeg oblika refluksa.

Šta izaziva refluks?

Kod malih beba zalisci između jednjaka i želuca još uvek nisu potpuno razvijeni, pa možda ne rade u pravom trenutku ili su preslabi da u potpunosti zatvore želudac

Mleko može curkati nazad u grlo, a povremeno i u usta.

Povraćanje mogu izazvati i način na koji vaša beba unosi hranu (prebrzo, previše odjednom, guta previše vazduha), mučnina u automobilu ili bolest.

Simptomi refuksa

Regurgitacija ili povraćanje

} Podrigivanje praćeno tečnošću ili često štucanje

} Stalan ili iznenadan plač

} Razdražljivost i bol

} Loše navike spavanja, u tipičnom slučaju uz često buđenje

} Savijanje vrata i leđa tokom ili nakon hranjenja

Šta možete da učinite?

Ako kod vaše bebe postave dijagnozu refluksa, možete prilagoditi način hranjenja, držanja i oblačenja, jer ovo može imati pozitivno dejstvo. Ako je hranite pomalo i često, to može pomoći da se želudac vaše bebe ne prepuni. Ako je nakon hranjenja držite uspravno to može pomoći da hrana ostane u stomaku. Takođe se može preporučiti da izbegavate odeću za bebu koja previše steže oko stomaka jer to može uticati na varenje.

Ako hranite iz bočice, mogli biste preći na mlečnu formulu koja sadrži sredstvo za zgušnjavanje poput gume rogača. Dodavanje gume rogača zgušnjava mleko i smanjuje refluks i bljuckanje. Sastav proteina takođe pomaže da se spreči regurgitacija.

Aptamil 3&4 logo novi

 

 

 

 

 

PROMO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Preporučujemo vam...